• Haberler
  • Sınav
  • TYT sınav soruları çalındı mı? Skandal görüntüler paylaşıldı... ÖSYM yalanladı: Dezenformasyon

TYT sınav soruları çalındı mı? Skandal görüntüler paylaşıldı... ÖSYM yalanladı: Dezenformasyon

Bir WhatsApp grubunda sınav esnasında olduğu iddia edilen ve telefonla çekilen soruların paylaşılması gündeme oturdu. ÖSYM ise iddiaları yalanladı

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün gerçekleştirildi. 

YKS'nin birinci oturumu olan TYT'ye 3 milyon 120 bin 878 aday katıldı. Sınav, 9 bin 855 binada ve 176 bin 851 salonda gerçekleştirildi. TYT oturumunda 438 bin 684 kişi görev aldı. Adaylara toplam 120 soru soruldu ve 165 dakika süre verildi. TYT oturumunda adaylara 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler, 40 Temel Matematik ve 20 Fen Bilimleri sorusu olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi. 

TYT sınavının skandal bir şekilde çalındığına dair iddialar gündeme bomba gibi düştü. Sosyal medyada, YKS’nin TYT sınavına ait olduğu iddia edilen soruların paylaşılması büyük tartışmalara yol açtı. X, Facebook ve Telegram kanallarında paylaşılan sorular sonrasında kullanıcılar, “Cep telefonu ile sınava nasıl girdiler?” yorumları yaptı.

WhatsApp grubunda mı paylaşıldı?

İlk iddialar WhatsApp  odaklı olarak internet mecralarında dolaşıma girdi. Bir WhatsApp grubunda sınav esnasında olduğu iddia edilen ve telefonla çekilen soruların paylaşılması gündeme oturdu.

YKS'nin ilk turu olan TYT sınavı, milyonlarca öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Ancak sınavdan çıkan skandal görüntüler, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Sınav esnasında çekilen ve WhatsApp grubunda paylaşılan Coğrafya sorularının görüntüleri, öğrenciler arasında büyük şaşkınlık ve tepkiye yol açtı.

Henüz soruların nasıl görüntüye alındığı konusunda net bilgilere ulaşılamamış olsa da öğrenciler arasında "Sınava telefonla mı girildi?" gibi soruların gündeme gelmesi olayın ciddiyetini ortaya koydu.

İlerleyen saatlerde X, Facebook ve Telegram ile gündeme geldi

WhatsApp odaklı iddiaların ardından diğer sosyal medya platformlarının da adının geçtiği iddialar internet mecralarında dolaşıma girdi. Sosyal medyada, YKS’nin TYT sınavına ait olduğu iddia edilen soruların paylaşılması büyük tartışmalara yol açtı. X, Facebook ve Telegram kanallarında paylaşılan sorular sonrasında kullanıcılar, “Cep telefonu ile sınava nasıl girdiler?” yorumları yaptı.

YKS’nin TYT bölümünde çıkmış olduğu iddia edilen sorular, X, Facebook ve Telegram gruplarında paylaşıldı. YKS’ye ait sorular olup olmadığı kesin değil ancak tüm platformlarda 'YKS 2024 Soruları' olarak paylaşılan görseller tartışma yarattı. 

Sosyal medya platformu X, paylaşılan görselleri “Bu gönderi, X Kurallarını ihlal etti.” diyerek engelledi. Tartışmalar sürerken, yetkililerden konuyla ilgili bir açıklama bekleniyor.

Bu iddialar, sınav güvenliği ve denetim süreçlerinin gözden geçirilmesi gerekliliğini bir kez daha gündeme getirdi.

TYT sınav soruları çalındı mı? Skandal görüntüler paylaşıldı

TYT sınav soruları çalındı mı? Skandal görüntüler paylaşıldı

Yarın AYT ve YDT gerçekleştirilecek

Yarın saat 10.15'te yapılacak ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) 2 milyon 19 bin 709 aday katılacak. Aynı gün saat 15.45'te ise Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak.

AYT oturumunda Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi olmak üzere dört farklı testte toplam 160 soru sorulacak ve adaylara 180 dakika süre verilecek. YDT oturumunda ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde 80 soru sorulacak ve adaylara 120 dakika süre tanınacak.

9 Haziran tarihli son dakika gelişmesi: ÖSYM'den yalanlama

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, YKS'nin ardından yaptığı açıklamada, bazı soruların sızdırıldığına dair iddiaları yalanlayarak 'Sınav sürecinde yapılan dezenformasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları ve bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerle ilgili hukuki süreç başlatılmıştır.' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme