• Haberler
  • Sınav
  • YKS hazırlıkları tamam: 63 bini polis 1 milyon memur görev yapacak

YKS hazırlıkları tamam: 63 bini polis 1 milyon memur görev yapacak

3 milyonu aşkın aday 245 sınav merkezinde geleceği için ter dökecek

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (2024-YKS) hazırlıklarının tamamlandığını açıkladı. Ersoy, yaptığı yazılı açıklamada, 3 milyonu aşkın adayın başvurduğu ve üç oturum halinde düzenlenecek olan sınavın, 245 farklı sınav merkezinde yapılacağını ifade etti.

Ersoy, Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumunun 9 bin 855 bina ve 176 bin 851 salonda gerçekleştirileceğini, Alan Yeterlilik Testleri (AYT) oturumunun 6 bin 231 bina ve 112 bin 695 salonda, Yabancı Dil Testi (YDT) oturumunun ise 1028 bina ve 11 bin 44 salonda uygulanacağını belirtti.

ÖSYM Başkanı, TYT oturumunda adaylara 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler, 40 Temel Matematik ve 20 Fen Bilimleri sorusu olmak üzere toplam 120 soru yöneltileceğini ve bu oturumun 165 dakika süreceğini bildirdi. AYT oturumunda ise Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi olmak üzere dört farklı testte toplam 160 soru sorulacak ve adaylara 180 dakika süre verilecek. YDT oturumunda ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde 80 soru sorulacak ve adaylara 120 dakika süre tanınacak.

Bu yıl yapılan düzenlemeyle, ek süreden faydalanma hakkı olmayan ancak okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adaylara da 30 dakika ek süre verilmesinin kararlaştırıldığını hatırlatan Ersoy, sınav güvenliği konusunda da önemli bilgiler paylaştı. Ersoy, sınav evraklarının Ankara'dan sınav merkezlerine taşınması ve geri dönüş sürecinin emniyet müdürlükleri ve jandarma komutanlıkları ile koordineli olarak sağlandığını ve sınavların yapılacağı il ve ilçelerde toplam 63 bin 463 emniyet personelinin görev alacağını belirtti.

Adayların sınav günü geç kalmamaları için son dakikaya bırakmamaları gerektiğini vurgulayan Ersoy, sınav görevlilerinin ve adayların sınav binalarına ulaşımlarında sorun yaşanmaması için paydaş kurumlarla iş birliği içinde olduklarını aktardı Ersoy, adayların sınava girecekleri salon ve bina bilgilerini içeren sınav giriş belgelerinin 23 Mayıs itibarıyla "ais.osym.gov.tr" adresi ve AİS Mobil uygulamasından erişime açıldığını hatırlattı.

Adayların sınav günü fotoğraflı nüfus cüzdanlarını veya fotoğraflı TC kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları gerektiğini belirten Ersoy, nüfus cüzdanında fotoğrafı olmayan adayların hemen nüfus müdürlüklerine giderek fotoğraflı kimlik kartlarını almaları gerektiğini vurguladı. Sınav günlerinde nüfus cüzdanını kaybeden veya nüfus cüzdanında fotoğraf ve TC kimlik numarası bulunmayan adaylar için il veya ilçe nüfus müdürlüklerinin açık tutulacağını bildirdi.

"40 gündür dünyadan izole"

Ersoy, sınav sürecinin güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan özel sistemler hakkında da bilgi verdi. Kapalı matbaa döneminde görev yapan personelin yaklaşık 40 gündür dünyadan izole olarak çalıştığını belirten Ersoy, sınav güvenliğinin faraday kafesi ve sinyal karıştırıcı jammer gibi sistemlerle sağlandığını ve 7 gün 24 saat emniyet güçlerinin nöbet tuttuğunu söyledi. Bu yıl YKS oturumları için yaklaşık 5,5 milyon soru kitapçığı basıldığını ve 1500 ton kağıt kullanıldığını da ekledi. Kapalı matbaa döneminde görev yapan personelin, YKS'nin son oturumu olan YDT'nin tamamlanmasıyla merkezden ayrılarak aileleriyle buluşacaklarını belirtti.

"Yaklaşık 1 milyon kişi görev alacak"

YKS'nin tüm aşamalarında diğer devlet kurumlarıyla iş birliği içerisinde olduklarını ifade eden Ersoy, üç oturumda yaklaşık 1 milyon kişinin görev alacağını ve Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve üniversite rektörlükleriyle koordineli bir çalışma yürüttüklerini vurguladı. Ersoy, katkılarından dolayı ilgili tüm kurumlara ve sınav görevlilerine teşekkür ederek, adaylara yönelik şu mesajı iletti: "Uzun ve zorlu bir hazırlık süreci geçirdiniz. Sizler ülkemiz için çok değerlisiniz. Emeğinizin karşılığını almanız için çalışmalarımızı titizlikle tamamladık."

Ersoy, sınav uygulanacak okulların çevresinde gürültü yapılmaması gerektiğini belirterek, "Uygulama yapılacak okulların çevresinde adayları olumsuz etkileyecek durumlardan kaçınalım, özellikle gürültü çıkaracak çalışmalardan uzak duralım. İlgili kurumlarımıza bilgilendirme yapıldı ve süreci titizlikle takip etmeleri rica edildi. Toplumsal duyarlılık çok önemli. Adaylarımızın sınav gününden önce sınava girecekleri binaları görmelerini ve sınavdan bir saat önce sınav yerlerinde hazır bulunmalarını bekliyoruz. Sınav giriş belgelerinizi ve geçerli kimlik belgenizi yanınıza almayı unutmayın. Hepinize başarılar dilerim."

Bakmadan Geçme