• Haberler
  • Memur
  • Onlar emekli binbaşı ve astsubaylar: 'Övgüye layıklar' ama hakları yok

Onlar emekli binbaşı ve astsubaylar: 'Övgüye layıklar' ama hakları yok

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, hak taleplerinin karşılanmasının şu aşamada mümkün olmadığını belirtti.

TBMM Genel Kurulu'nda, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Sözcü gazetesinin haberine göre, Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, özlük hakları ve tazminat talebinde bulunan emekli astsubaylar ve binbaşılar için "Özlük haklarının iyileştirilmesi bu aşamada mümkün olamadı" dedi ve ekledi: "Ancak emekli muvazzaf personelimizin her türlü övgü, ödül ve desteğe layık olduğu bilinciyle, mesleki tazminatlar hususunun yakın takipçisi olduğumuz bilinmelidir."

CHP Grubu adına söz alan Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, kanun teklifinin askeriye için önemli birçok konuyu içermediğini belirterek, askeri sağlık sistemi ve askeri yargı sistemindeki eksikliklere dikkat çekti. Ceylan, "Bu kanun teklifi, askeriye için önemli pek çok konunun yer almadığı bir teklif olarak karşımızda. Askeri sağlık sistemine ve askeri yargı sistemindeki bozulmalara yer verilmemiş" dedi.

CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş ise emekli astsubayların emeklilik maaşlarının yetersizliğine değinerek, "Astsubaylar emekli olduğunda görevdeyken aldıkları maaşın yarısını ancak alabiliyorlar. Bu vatan için türlü zorluklara yıllarca göğüs germiş astsubaylar emekli maaşlarıyla geçinemez hale gelmiş durumda" ifadelerini kullandı. Ayrıca, askeri hastanelerin kapatılmasının olumsuz etkilerinden bahsetti.

MHP Konya Milletvekili Konur Alp Koçak, tüm TSK mensuplarının ve emeklilerinin daha müreffeh bir hayat sürdürmeyi hak ettiklerini belirtti ve "TSK mensuplarının ve emeklilerinin, ayrıca şehit aileleri ile gazilerimizin mali ve sosyal haklarına ilişkin ilave düzenlemelerin hayata geçirilebileceği kanaatindeyiz" diye konuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ise Komando Andı'nı okuyarak, komandolara olan desteğini gösterdi.

Emekli astsubaylar, 2001 yılında kendilerine Kanun Hükmünde Kararname ile verilen ancak günümüzde yansıtılmayan 10 bin puanlık göstergenin sigortalarına yansıtılmasını ve kendilerine vaat edilen tazminatların ödenmesini talep ediyor. 

Teklifin görüşmelerine TBMM Genel Kurulu’nda bugün de devam edilecek. Görüşmelerin tamamlanmaması halinde Genel Kurul 7 Haziran Cuma günü de çalışmalarını sürdürecek.

Bakmadan Geçme