• Haberler
  • Aktüel
  • ..Ve araçlarda TTB zorunluluğu yolda: Bu sistemi kullanmayan o taşıtlar trafiğe çıkamayacak

..Ve araçlarda TTB zorunluluğu yolda: Bu sistemi kullanmayan o taşıtlar trafiğe çıkamayacak

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi gelirlerini daha etkin toplamak için yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi gelirlerini daha etkin toplamak için yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Yakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak tanıyacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (TTB) ile ilgili detaylar haberimizde:

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (TTB) nedir?

Taşıt Tanıma Birimi (TTB), araçların yakıt depolarına monte edilen elektronik bir etikettir. Akaryakıt istasyonlarında bulunan "Taşıt Tanıma Okuyucu" tarafından okunarak araç plakasını otomatik olarak tanır. Bu sistem, akaryakıt satışlarında vergi kayıplarını önlemek ve işlemi otomatikleştirmek amacıyla kullanılır.

TTB zorunluluğu ne zaman başlıyor?

31 Aralık 2024 tarihine kadar tüm ticari araçlara TTB takılması zorunlu hale geliyor. Bu tarihten sonra TTB takmayan araçlar trafiğe çıkamayacak ve trafik cezasıyla karşılaşacak.

Akaryakıt alım sistemi nasıl değişiyor?

Yeni düzenlemeyle, araçların yakıt depo girişine takılacak olan TTB cihazıyla plaka bilgileri akaryakıt alımı sırasında otomatik olarak işlenecek. Böylece, fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak eklenecek ve usulsüz fatura uygulamaları engellenecek.

Sistemin sökülmesi halinde ne yapılacak?

TTB'ler araçtan söküldüğünde kullanılamayacak ve yeniden taktırılması gerekecek. Ayrıca taşıt sahipliği veya plaka bilgisinin değişmesi durumunda yeni TTB takılacak.

Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

UTTS Tebliği, 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, ticari araçlara ve akaryakıt istasyonlarına belirli tarihlerde TTB ve TTO cihazlarının takılması zorunlu hale getirildi.

Takma işlemi ve ücreti

TTB takma işlemi yetkilendirilmiş firmalar tarafından gerçekleştirilecek ve yaklaşık 15 dakika sürecek. TTB'lerin fiyatı ise yetkili firmalara göre değişiklik gösterebilir, ancak ortalama fiyatı 250 TL civarında.

TTB hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ve Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün web sitelerinden daha fazla bigi alınması mümkün.

Bakmadan Geçme