Ünlü deprem bilimciden dört kent için uyarı

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney koluna dikkat çekerek, özellikle Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale gibi önemli illere odaklanılması gerektiğini belirtti. Bu bölgelerdeki kırıkların oldukça etkin ve vahşi olduğunu vurgulayan Ercan, potansiyel deprem büyüklüklerinin 7,3'e kadar ulaşabileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın Flash TV'deki canlı yayınında yaptığı konuşmada öne çıkanlar şu şekilde:

"Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu her zaman vurguluyoruz. Türkiye verimli bir ovada yer aldığı için kırık kuşaklarının içinde bulunuyor. Büyükşehirlerimizin birinci derecede deprem kuşağında olduğunu bilmeliyiz. Bu şehirlerin yerlerini değiştiremeyiz. Yapılması gereken sağlam yerlerde sağlam konutlar inşa etmektir. Yapıları yıkan depremin odağından çıkan sarsıntı gücüdür.

Marmara Bölgesi'nden bahsettiğimizde genellikle kuzeyinden bahsediyoruz. Ancak Marmara'nın güneyi dediğimizde akla Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale gibi iller geliyor. Marmara'yı etkileyen ana kırık olan Kuzey Anadolu Kırığı'nın güney kolunun özellikle dikkate alınması gerekiyor.

Kuzey Anadolu Kırığı Bingöl'den başlayıp güneye doğru uzanırken bu bölgeden dallanır. Bu dallardan biri Gemlik kolu olarak devam eder ve Erdek üzerinden geçer. Balıkesir ve Bursa'yı etkileyen bu kırık, Ulubatlı'dan başlayarak Altınoluk'a kadar uzanır ve deprem büyüklükleri 7,3'e kadar ulaşabilir.

Bu bölgelerin depremlerini beklediğimizi unutmamalıyız. Bu nedenle önlem almak ve sağlam yapılar inşa etmek hayati öneme sahiptir."

Bakmadan Geçme