• Haberler
  • Aktüel
  • Türkiye'nin İsrail'i boykotu inşaat sektörünü vurdu

Türkiye'nin İsrail'i boykotu inşaat sektörünü vurdu

Türkiye, Gazze'de olan insanlık dramı nedeni ile İsrail'e ticari ambargo uyguladı. Getirilen bu ticari yasak İsrail'i etkiledi mi?

İnşaat için bitirme ürünleri pazarlayan ve dağıtan İsrailli şirket Sinai Store, geçtiğimiz günlerde müşterilerine beyaz çimento fiyatlarında yüzde 30, yalıtım ürünlerinde yüzde 18 ve alçı fiyatlarında yüzde 12’lik bir artış olduğunu duyurdu. Şirket ayrıca boya ürünleri, silah ürünleri ve diğer ürünlerde de artış yaptığını açıkladı.

Şirketin ürünlerindeki artışların çoğunun 1 Haziran'da başlaması planlanırken, çimento fiyatlarındaki artış 8 Mayıs’ta yürürlüğe girdi.

Yerel Fabrikalar Kapılarını Kapattı

Patronlar Dünyası Gazetesinin haberine göre, çimentonun son yıllarda Türkiye'den en çok ithal edilen ürünlerden biri olduğunu belirterek, Har Tov Cement ve Nesher gibi yerel fabrikaların kapılarını kapattığını ya da faaliyetlerini önemli ölçüde azalttığını kaydetti.

Tambur Boya Şirketi, müşterilerine tedarik ettiği boya ve inşaat ürünlerine birkaç gün içinde yürürlüğe girecek olan yüzde 5’lik bir zam yaptığını duyurdu. Newman Group, çelik fiyatlarının ton başına yüzde 9, yalıtım camı ürünlerinin fiyatlarının ise yüzde 20 oranında arttığını açıkladı. Raf-Berih, bu durumu açıkça Türkiye’nin İsrail’i boykot etmesine bağladı.

Küresel Ekonomik İstikrarsızlık ve Ticaret Kısıtlamaları Etkili

Şirket, bu hamlenin küresel ekonomik istikrarsızlık, İsrail ve bölgedeki “Demir Kılıçlar” savaşının etkisi, Türkiye ile ticaret kısıtlamaları, yüksek dolar fiyatları ve artan navlun ve emtia fiyatlarının bir sonucu olduğunu kaydetti.

Bu gelişmeler, İsrail’de inşaat sektörünü ve tüketicileri doğrudan etkileyerek maliyetlerin artmasına neden oluyor. Sinai Store ve diğer firmalar, küresel ve bölgesel ekonomik şartların zorluğuna rağmen faaliyetlerini sürdürebilmek için fiyat düzenlemelerine gitmek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Bakmadan Geçme