• Haberler
  • Memur
  • Aile hekimlerinin aylık 9 bin TL'lik vergi dilimi isyanı

Aile hekimlerinin aylık 9 bin TL'lik vergi dilimi isyanı

Aile hekimliği çalışanları, vergi kesintileri yıl içinde sabit kalana ve kesinti oranı üst sınırı yüzde 15 olana dek başlattıkları çarşamba eylemlerine devam ediyor. Eylemlerin 12. haftasına girilirken, sağlıkçıların maaşlarında ocak ayında yüzde 10 ile başlayan vergi dilimi, yüzde 20’ye yükseldi. Kesinti nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında 9 bin TL civarı düşüş yaşandı. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB-AHEK) Başkanı Emrah Kırımlı, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede “Yılın başında yüzde 10’luk vergi dilimindeyiz, sonra 20, 27 ve yüzde 35’e giriyoruz. Hazirandan itibaren itibaren maaşımızın yaklaşık yüzde 20’si kesiliyor” dedi. 

Aile hekimliklerinde daha fazla kesinti olmasının nedeninin vergi dilimine erken girmeleri olduğunu kaydeden Kırımlı, “Bir de enflasyon, bir de ara zam derken iyice yoksullaşıyor ortam. Problem bizim aile hekimliğindeki ücret politikamızda” ifadelerini kullandı. Kırımlı, “Kasım ayında aldığımız maaş, arada yüzde 35 zam olmasına karşın ocağa göre 5 bin TL farkediyor. Zam bize gelmeden eriyor. Aile sağlığı merkezleri (ASM) bu konuda en mağdur olanlar. Buradaki ebe ve hemşireler, kendi muadillerinden daha düşük maaş alıyorlar. Burada çalışmak zorlaşıyor onlar için. Enflasyon artarken, maaşımız azalıyor” diye konuştu. Verginin de nereye gittiğini bilmediklerini vurgulayan Kırımlı, “Kamuda tasarruf deniliyor, şehir hastanesi yapılıyor. Ama ASM yapılmıyor. Çocuğumuza okul, yetişkinimize bakım evi yapılmıyor. Uçak alınıyor, araba alınıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

‘5 KATI KAZANAN DAHA AZ VERGİ ÖDÜYOR’

Kırımlı, şunları kaydetti:

“Vergi dilimlerini de bozmuşlar. 10 sene önceye göre daha erken giriliyor artık. Rakamları da azaltmışlar. Çok alandan çok vergi alınmıyor, daha az alınıyor. Benden 5 katı kazanan daha az vergi ödüyor. Yoksulluk sınırı altında 40- 50 bin lira alıyorsanız yüzde 35 vergi kesiliyor. En üst dilimden vergi veriyorsunuz. Düzen orta sınıfı ezmek üzere kurulmuş. Bizden aldıkları parayı da çar çur ediyorlar.”

Vergide adalet talepleri karşılanana dek her çarşamba eylemlerin süreceğini vurgulayan Kırımlı, “Bunun duyulmasını sağlayacağız. Vatandaşlarımıszı da katıyoruz bu eylemlere. Onlar bizden almaktan vazgeçmiyorlarsa biz de bunu söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Bu para bizden haksız olarak alınıyor. Bunu sürekli söyleyeceğiz. Biz verginin sabit olmasını istiyoruz. Deprem bölgesinde arabaların vergisini almaktan vazgeçtiler, doktorlarınkini almaktan vazgeçmediler” dedi. 

Bakmadan Geçme