• Haberler
  • Memur
  • TRT stajında 3 öğrencinin yaralanmasına 'İş gücü değil öğrenci' tepkisi

TRT stajında 3 öğrencinin yaralanmasına 'İş gücü değil öğrenci' tepkisi

Ankara’da TRT’de staj yapan üç meslek lisesi öğrencisi, iş kazasında yaralandı. Eğitim Sen 2 No’lu Şube Sekreteri Devrim Yardımcı, yaşananların piyasacı eğitim anlayışının bir sonucu olduğunu belirtti. 

Ankara’da TRT’de staj yapan üç meslek lisesi öğrencisi, depoda malzeme istiflerken üzerlerine rafların düşmesi sonucu yaralandı. Kazada ağır yaralanan Çankaya Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Kürşat Samet Sonat, Ankara Şehir Hastanesi’nde yoğun bakıma alındı. Sonat’ın ciğerinin söndüğü ancak tedavi sonrası durumunun iyileştiği açıklandı. İsmi öğrenilemeyen iki öğrenci ve bir personel de yaralandı, vücutlarında kırıklar tespit edildi.

Kazanın ardından olay yerine çağrılan itfaiye ve AFAD ekipleri, yaralıları kurtardı. Eğitim Sen’den Devrim Yardımcı, öğrencilerin izinsiz ve henüz belirlenemeyen bir şekilde depoya malzeme istiflemeye gönderildiğini belirterek, çocuk iş gücü kullanımının arttığını ve buna karşı ortak mücadele gerektiğini vurguladı.

Piyasacı yaklaşım eleştirisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, kazanın ardından yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nı meslek liselerini ucuz iş gücü kaynağı olarak görmekle suçladı. Taşcıer, öğrencilerin staj adı altında angaryaya zorlandığını ve riskli işlerde çalıştırıldığını ifade etti. Bu kazanın, meslek liselerindeki eğitim politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Taşcıer, eğitim sisteminin piyasacı yaklaşımlarla yönetilmesinin, öğrencilerin iş güvenliği konusunda yetersiz önlemlerle çalıştırılmasına yol açtığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerici anlayışla müfredatı şekillendirdiğini ve asli görevinden uzaklaştığını vurgulayan Taşcıer, meslek liselerindeki öğrencilerin piyasacı eğitim anlayışının insafına terk edildiğini belirtti.

Eğitimde insan odaklı yaklaşım talebi

Taşcıer, eğitim sürecinin temel amacının öğrencilere güvenli ve denetimli ortamlarda bilgi ve beceri kazandırmak olması gerektiğini söyledi. MEB’in meslek liselerini güvencesiz işçi havuzu olarak gören yaklaşımının sorunlu olduğunu ifade eden Taşcıer, iş sağlığı ve güvenliği konusunda katı standartların uygulanmasını ve stajyer öğrencilerin çalışma koşullarının sıkı bir şekilde denetlenmesini talep etti.

 

Bakmadan Geçme