• Haberler
  • Aktüel
  • 'Tasarruf tedbirleri ve SGK kararı yerel basını bitirecek'

'Tasarruf tedbirleri ve SGK kararı yerel basını bitirecek'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ve SGK’nın yerel basına verilen ilanların satış limitini artırmasının, zaten zor durumda olan yerel basının sonunu getireceğini bildirdi.

 Bulut, yerel basının tek gelir kaynağının abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu (BİK) aracılığıyla alınan resmi ilanlar olduğunu vurguladı. "İtibar ve şatafattan tasarruf etmeyenler, yerel basını gözden çıkardı" dedi.


CHP’li Bulut, yerel basının toplumun haber alma özgürlüğüne büyük katkı sağladığını ve demokrasinin en önemli unsurlarından biri olduğunu belirtti. Ekonomik kriz, yüksek girdi maliyetleri ve düşük ilan-reklam gelirleri nedeniyle yerel gazetelerin ayakta kalmakta zorlandığını ifade eden Bulut, "Yerel basın, bölgenin sesi, gözü ve kulağı olarak demokrasi mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır" açıklamasında bulundu.


Bulut, ekonomik krizin yerel medyayı her geçen gün daha da zayıflattığını ve Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile SGK'nın kararının yerel basının varlık mücadelesini daha da zorlaştırdığını söyledi. SGK’nın Basın İlan Kurumu aracılığıyla yerel gazetelere verilen ilanlarda satış limitini 500 bin liradan 2 milyon 500 bin liraya yükseltmesinin yerel basının sonunu getireceğini belirten Bulut, "Yerel basın, abone satışları, reklamlar ve resmi ilanlar olmadan varlığını sürdüremez" ifadesini kullandı.


Bulut, tasarruf denildiğinde ilk akla gelenin yerel basın ve vatandaş olduğunu, ancak dövizle sözleşme yapılan müteahhitler, Kur Korumalı Mevduat ve faiz için milyarlarca liranın harcandığını vurguladı. Bulut, "Kamudaki israf, yerel gazete aboneliklerinin bitirilmesi ve ilanların kısılmasıyla önlenemez"  uyarısında bulundu.


Bulut, yerel televizyon, gazete ve radyoların yayın hayatlarını sürdürebilmesi için iktidarın destek vermesi gerektiğini belirterek, teşviklerin yerel basını da kapsayacak şekilde genişletilmesi çağrısında bulundu.

Bakmadan Geçme