• Haberler
  • Emekli
  • 'Modern AK Parti edebiyatında yeni akım: Işıkhan'dan emeklilere masallar' eleştirisi

'Modern AK Parti edebiyatında yeni akım: Işıkhan'dan emeklilere masallar' eleştirisi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, emeklilerin durumuyla ilgili yaptığı açıklamalara tepki büyüyor. Bir tepki de CHP'li Gamze Taşcıer'den geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın, emeklilerin durumuyla ilgili yaptığı açıklamalara tepki büyüyor. Bakan Işıkhan, "İktidarlarımız döneminde emeklilerimiz, her anlamda eskisinden daha iyi haldedir" iddiasında bulundu. Bu açıklamaya cevap veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, “Işıkhan’dan masallar dinliyoruz ancak emeklinin masallara karnı tok. Bütçesi delik deşik olan, ölüm sınırında yaşayan milyonlarca emeklinin gerçeği yoksulluktur, açlıktır, sefalettir” dedi.

'Emeklinin gerçekleri ile örtüşmüyor'

CHP Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Taşcıer, Işıkhan’ın açıklamalarının gerçeklerle bağdaşmadığını savundu. Taşcıer, "Daha önce de ifade ettiğimiz üzere ‘hayal âleminde yaşayan’ Bakan’ın açıklamaları, 16 milyon emeklinin içselleştirmek zorunda kaldığı yoksunluk düzeninin gerçekleriyle örtüşmemektedir. Türkiye'de ortalama emekli maaşı şu anda 13 bin lira seviyesindedir. Buna karşın, TÜRK-İŞ’in açıkladığı son verilere göre açlık sınırı 18 bin liraya, yoksulluk sınırı ise 58 bin lira sınırına yükselmiştir. Tablo bu kadar kötüyken Bakan’dan masallar dinliyoruz" değerlendirmesin de bulundu.

'Vicdansızlık'

Taşcıer, Türkiye’nin Dünya Sefalet Endeksi’nde 7’nci sıraya yükselmesiyle ilgili olarak, "Dünya Sefalet Endeksi’nde 7’nci sıraya yükselerek, dünyanın en kötü ülkeleri arasında yer alma utancını bize yaşatan iktidarın Sayın Bakanı diyor ki; ‘Kök aylığı 10 bin liranın altında olan 3 milyon 601 bin 551 emeklimiz var.’ Bu ne demektir? Türkiye’de artık kâğıt üstünde kalmış sosyal güvenlik sisteminde yer alan her 5 emekliden 1’i sefalet düzeninin de dibinde yaşam mücadelesi vermektedir. Milyonlarca emekliyi sosyal ölüm koşullarına mahkûm eden bu tablo karşısında Bakanın iyilik halinden bahsedebilmesi tam anlamıyla bir vicdansızlıktır" dedi.

'Masallar karın doyurmuyor'

Bakan Işıkhan’ın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilgili iddialarına da değinen Taşcıer, "Bakanın bir iddiası var. Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) sosyal açıdan emeklilere hizmet verecek, sosyal yönü de olan bir kurum haline dönüştürdüklerini söylüyor. Bakan acaba hangi ülkenin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bahsediyor? Eğer Türkiye’den bahsediyorsa, o ülke bu ülke değil, mutlu mesut yaşayan emekliler de bizim emeklilerimiz değil. Kendisine hatırlatmak isteriz. AKP Türkiye’sinde 10 bin lira aylık ile yaşamaya çalışan milyonlarca emekli için günümüzde yoksulluk bile lükstür. 10 bin liraya çıkarmakla övündükleri emeklilerin sefalet aylığı, bugün enflasyon karşısında neredeyse 8 bin liranın altına gerilemiştir. Emekliler yoksulluğun en kötü biçimi olan olağanüstü yoksulluğun pençesindedir" dedi.

'Erken ödeseniz ne olacak?'

Emekli ikramiyelerinin 3 bin liraya çıkarılmasıyla övünen Bakan Işıkhan’a eleştirilerini sürdüren Taşcıer, "Emekli ikramiyelerini 3 bin liraya çıkarmakla övünen Bakanın çarşı, pazardan, gıda enflasyonundan haberi olmadığı anlaşılıyor. Emekli maaşlarına 3 bin lira ikramiye ekleyip, Kurban Bayramı’ndan önce ödeseniz ne olacak? Emeklinin gücü bırakın kurbanlık almayı, kapısını çalacak mahallenin çocuklarına verecek şekeri almaya yetmiyor. Torununun cebine bayram harçlığı koyamayan emeklileri görmezden gelmek tam da ‘Emekliler olmasa ne güzel olacak şu emeklilik’ diyen iktidara yakışmaktadır" ifadelerini kullandı.

 

Bakmadan Geçme