Merkez Bankasının sıkılaştırma politikaları kredi kartı harcamalarını nasıl etkiliyor?

Kredi kartı harcamalarında belirgin bir daralma yaşanıyor. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmasının ardından, kredi kartı harcamalarındaki yıllık büyüme oranı 29 Mart haftasında ilk kez yüzde 100'ün altına gerileyerek yüzde 99,9 seviyesine indi.

  • 261

Kredi kartı harcamalarında belirgin bir daralma yaşanıyor. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmasının ardından, kredi kartı harcamalarındaki yıllık büyüme oranı 29 Mart haftasında ilk kez yüzde 100'ün altına gerileyerek yüzde 99,9 seviyesine indi. Merkez Bankası'nın bu sıkılaştırma politikalarının kredi kartı hacamalarının büyümesindeki ivme kaybını sürdüreceği öngörülüyor.

Ramazan bayramı öncesi Merkez Bankası, kredi kartı alışveriş ve gecikme faiz oranlarını değiştirdi. Aylık azami akdi faiz oranına eklenen baz puan 114'e çıkarılarak, kredi kartı alışveriş faizi yüzde 3,66'dan yüzde 4,25'e, gecikme faiz oranı yüzde 3,96'dan yüzde 4,55'e yükseltildi. Nakit çekme oranı da daha önce yüzde 5'ten artırılmıştı.

Nasıl Bir Ekonomi gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, 29 Mart haftasında bireysel kredi kartı harcamaları 1 trilyon 373 milyar 576 milyon liraya ulaştı. Bu harcamaların 593 milyar 567 milyon lirası faizden etkilenmeyen taksitli alışverişlerden, 780 milyar 9 milyon lirası ise faiz değişikliklerinin etkilediği taksitsiz harcamalardan oluştu.

Merkez Bankası'nın verilerine göre, kredi kartı harcamalarının 13 haftalık yıllıklandırılmış büyümesi mart ayıyla birlikte önceki haftalara göre hız kesti. Bireyselde bu büyüme yüzde 101,8 seviyesine geriledi. Kurumsal kredi kartı harcamalarında ise bu oran şubatta yüzde 100'ün altına inmişken, martta tekrar yüzde 100'ün üzerine çıktı.

İhtiyaç kredi faiz oranları mart ayında belirgin bir şekilde arttı. Şubat sonunda yüzde 60,71 olan ihtiyaç kredi faizi, 29 Mart itibariyle yüzde 86,15'e yükseldi. Bu, bir ay içinde faiz oranının 25.44 puan arttığını gösteriyor.

Merkez Bankası'nın aldığı diğer bir kararla, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet alım zorunluluğu sonlandırıldı. Ayrıca, Kur Korumalı Mevduat Hesabı kapsamında yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişiler, mevcut döviz tevdiat hesaplarını Türk Lirası'na çevirebilecekler.

Bakmadan Geçme