• Haberler
  • Memur
  • Memur maaş zammı ne kadar olacak? Beş aylık enflasyon farkıyla zam oranı şekilleniyor

Memur maaş zammı ne kadar olacak? Beş aylık enflasyon farkıyla zam oranı şekilleniyor

Memur maaşlarıyla ilgili son dakika gelişmeleri büyük bir dikkatle izleniyor. Milyonlarca kamu çalışanını ilgilendiren zam oranı, 2024 Temmuz ayında belirlenecek. 3 Haziran'da TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayı enflasyon verileriyle birlikte, beş aylık enflasyon farkı netleşti. Bu veriler ışığında yeni memur maaşı tahminleri şekillenmeye başladı. İşte 2024 Temmuz memur zammı ve en düşük memur maaşına dair son gelişmeler...

TÜİK verileriyle 5 aylık oran netleşti

Memur ve emekli maaş zamları için gözler TÜİK'e çevrildi. Bugün açıklanan Mayıs ayı enflasyon verileri, beş aylık enflasyon farkını belirledi. Haziran ayı enflasyon verilerinin de açıklanmasıyla, 2024 Temmuz memur maaş zammı kesinleşecek. Peki, Temmuz 2024'te en düşük memur maaşı ne kadar olacak? İşte memur maaş zammı tahminleri hakkında detaylar...

Beş aylık enflasyon farkı belli oldu

Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla, memur ve emeklilerin zam oranını belirlemede etkili beş aylık enflasyon farkı da netleşti. Ocak ayında yüzde 15 toplu sözleşme zammı yapılmıştı. Temmuzda da yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Ocak'taki zammı aşan enflasyon farkı ise Temmuz ayında maaşlara yansıtılacak. Böylece beş aylık enflasyon farkı ve yüzde 10 toplu sözleşme zammıyla memur ve emekli maaşlarında yüzde 17,32 oranında artış yapılması kesinleşti. Net rakamlar ise Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin enflasyon verileriyle netleşecek.

Memur maaş zamları şekilleniyor

Temmuz ayında memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranını belirleyecek enflasyon verileri büyük ölçüde netleşmeye başladı. Merkez Bankası ile Piyasa Katılımcıları Anketi’ndeki altı aylık enflasyon tahminleri birbirine yaklaştı.

Merkez Bankası'nın tahminleri

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan tarafından açıklanan Enflasyon Raporu’nda 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 36’dan yüzde 38’e revize edildi. Karahan, yıllık enflasyonun Mayıs ayında yüzde 75 veya yüzde 76 ile zirveye ulaşacağını ve bu aydan itibaren düşüşe geçeceğini belirtti.

Yıllık enflasyon tahminleri ve zam oranları

Yıllık enflasyonun Haziran ayında yüzde 72’ye gerilemesi halinde, bu yılın Ocak-Haziran döneminde altı aylık enflasyon yüzde 25,03 olacak. Merkez Bankası’nın 2024 yıl sonu için öngördüğü yüzde 38 enflasyon tahmini gerçekleşirse, Temmuz-Aralık dönemindeki ikinci altı aylık enflasyon yüzde 10,38 olacak.

Piyasa katılımcıları anketi verileri

Merkez Bankası’nın her ay düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi’nde Mayıs ayı enflasyonu yüzde 3,00, Haziran ayı enflasyonu ise yüzde 2,54 olarak tahmin edildi. TÜİK verilerine göre, yılın ilk dört aylık döneminde enflasyon yüzde 18,72 olarak gerçekleşti. Anketteki tahminler gerçekleşirse Ocak-Haziran dönemindeki altı aylık enflasyon yüzde 25,39 olacak. Merkez Bankası ile piyasa katılımcılarının ilk altı aylık enflasyon tahminleri birbirine oldukça yakın.

2024 Temmuz memur zammı

Ocak ayında yapılan yüzde 15 toplu sözleşme zammını aşan ilk altı aylık enflasyon farkına ilave olarak yılın ikinci yarısı için yüzde 10 toplu sözleşme zammı yapılacak. Emekli memur aylıkları da aynı oranda artırılacak. Buna göre, altı aylık enflasyon Merkez Bankası’nın tahminine uygun gerçekleşirse, Temmuz ayında memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 19,59; piyasa katılımcılarının beklentileri doğrultusunda gerçekleşirse yüzde 19,94 oranında zam yapılacak. Mevcut tahminlere göre memur maaşları ve emekli memur aylıklarında Temmuz zammı yüzde 19,5-20,0 aralığında olacak. Memur ve emekli memurların maaş zammı ile SSK ve BAĞ-KUR’luların maaş zammı arasında en az beş puan fark olacak.

Bakmadan Geçme