• Haberler
  • Emekli
  • 2024 Mayıs enflasyon rakamları açıklandı, temmuz ayında emekli maaşı ne olacak?

2024 Mayıs enflasyon rakamları açıklandı, temmuz ayında emekli maaşı ne olacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı ve Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam oranları yavaş yavaş netleşiyor. Ocak-Nisan arası enflasyon farkı yüzde 18,72 olarak belirlenmişti. TÜİK’in Mayıs ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte tablo daha da belirginleşti. Peki, Mayıs ayı enflasyon oranı ne oldu ve Temmuz ayında emekli maaşları ne kadar artacak? İşte detaylar...

Emekli zam farkı netleşiyor

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Mayıs ayı enflasyonu belli oldu. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre yüzde 3.37, Aralık ayına göre yüzde 22.72, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 75.45 olarak gerçekleşti. On iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 62.51 oldu. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ayında yüzde 6,70, Şubat ayında yüzde 4,53, Mart ayında yüzde 3,16, Nisan ayında yüzde 3,18 ve Mayıs ayında yüzde 3,37 enflasyon farkı almış oldu. Mayıs ayı itibarıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 5 aylık enflasyon farkı toplamı yüzde 22.72 olarak belirlendi.

Temmuz ayında emekli maaşına ne kadar zam yapılacak?

SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları doğrudan enflasyon oranında artırılıyor. Dört aylık enflasyona göre SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine Temmuz ayında yüzde 18,72 zam kesinleşmiş durumda. İlk 6 aylık enflasyon Merkez Bankası’nın tahminine uygun gerçekleşirse SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına Temmuz'da yüzde 25 oranında zam yapılacak. Piyasa katılımcılarının beklentisi doğrultusunda gerçekleşirse bu oran yüzde 25,4 olacak. Mayıs ve Haziran aylarında enflasyonda sürpriz bir düşüş olmazsa, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına Temmuz ayında yüzde 25 civarında zam yapılması bekleniyor.

Memur maaşlarına zam beklentisi

Memur maaşlarına Ocak ayında yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yapılmıştı. İlk 6 aylık enflasyon farkına ek olarak yılın ikinci yarısı için yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Emekli memur aylıkları da aynı oranda artırılacak. Merkez Bankası’nın tahminine göre temmuz ayında memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 19,59 oranında zam yapılacak. Piyasa katılımcılarının beklentilerine göre ise bu oran yüzde 19,94 olacak. Mevcut tahminlere göre memur maaşları ve emekli memur aylıklarında Temmuz zammı yüzde 19,5-20,0 aralığında olacak.

En düşük emekli maaşı 12.500 TL olacak

En düşük emekli maaşı 12.500 TL olarak belirlenecek. Temmuz ayında emekli maaşlarına enflasyon farkı dışında herhangi bir artış yapılmayacak ancak en düşük emekli maaşlarında yasal düzenlemeye gidilecek. Kök aylığı 10 bin liranın altında olan 3 milyon 601 bin 551 emekli, Temmuz'dan sonra 12.500 TL maaş alacak. Bu düzenleme, yeni emekli olacaklar için de geçerli olacak. Kanun teklifi, 3 Temmuz’da enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte TBMM’ye sunulacak.

Memur ve SSK-BAĞKUR emekli maaşları eşitlenecek mi?

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, memur emekli maaşı ile SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Karakaş, memur emeklilerinin SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle maaş eşitlemesi yönünde beklenti içinde olduğunu belirtti. Geçmişte maaş eşitlemesi yapıldığını hatırlatan Karakaş, memur emeklilerinin yüzde 25 oranında zam beklentisi içinde olduğunu söyledi.

Emekliye ara zam var mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 17 Nisan 2024 tarihinde AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda emekli maaşı ve asgari ücret sorularını yanıtladı. Işıkhan, en düşük emekli aylığının 10 bin lira olduğunu ve Temmuz ayında hem enflasyondan hem de sözleşmeden kaynaklanan farkların emekli aylıklarına yansıtılacağını belirtti. Asgari ücrette ise ara zam düşünülmediğini ifade etti.

Emekli maaşına refah payı eklenebilir mi?

 Bakan Vedat Işıkhan, gazetecilerin "Temmuz ayında emekliye ekstra bir refah payı olabilir mi?" sorusuna, "Şu an her şey için çok erken, Temmuz'u bekleyelim" yanıtını verdi.

Bakmadan Geçme