Mayısta ihracat rekoru: 24 milyar dolar

Türkiye, Mayıs 2024 döneminde ihracat rekoru kırdı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, mayıs ayında Türkiye'nin ihracatının 24 milyar doları aştığını duyurdu.

Mayıs ayında ihracat yüzde 11 artışla 24,1 milyar dolara yükseldi. 1 yıllık ihracat ise 260 milyar dolara ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dış ticaret verileriyle ilgili yaptığı açıklamada, "Nisandaki geçici bozulmanın ardından dış ticaret dengesindeki iyileşme öngörülerimiz doğrultusunda devam etti." ifadesini kullandı.

Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre ihracat mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artarak 24 milyar 75 milyon dolara yükselirken, ithalat yüzde 10,3 azalışla 30 milyar 593 milyon dolara geriledi. Mayıs ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bültenine göre, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 78,7 olarak belirlendi.

Sektörlere göre ihracatın büyük bölümü imalat sanayisinden gerçekleşti. Mayısta en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu.

İthalat tarafında ise en çok ithalat Çin'den gerçekleşti. Mayıs ayında en çok ithal edilen ürünler arasında ham madde ve tüketim malları öne çıktı. Söz konusu ayda en fazla ithalat Avrupa Birliği'nden yapıldı.

Ocak-Mayıs döneminde dış ticaret açığının yüzde 34,4 azaldığı belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dış ticaret dengesindeki iyileşmenin devam ettiğini ve cari açığın azalmasının kalıcı rezerv birikimine imkan sağlayacağını ifade etti.

Bakmadan Geçme