• Haberler
  • Memur
  • Lojmanlarda öncelik oturanların olmak üzere en güçlü seçenek satış

Lojmanlarda öncelik oturanların olmak üzere en güçlü seçenek satış

17 Mayıs 2024'te Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla duyurulan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi çerçevesinde, kamu lojmanlarının akıbetine dair kritik kararlar alınmıştı.

Ekonomi Gazetesi Ankara muhabiri Besti Karalar'ın haberine göre, tasarruf planı kapsamında kamu lojmanları için üç seçenek masada yer alıyor.

İlk seçenekte, yargı ve güvenlik personelinin dışında kalan tüm lojmanlar, ek tesisleriyle birlikte ihaleyle satılacak. İkinci seçenekte, lojmanlarda kalanlara yaşadıkları evleri rayiç bedel üzerinden satın alma teklifi yapılacak, alınmayan evler kamu görevlisi olmayan vatandaşlara satılacak. Üçüncü seçenekte ise kiraları düşük kalan lojmanların bulunduğu bölgenin rayiç bedeli belirlenerek kira artırılacak ve en fazla 3 yıl oturma şartı getirilecek.

2024 yılında 220 metrekarelik bir lojman için kamu görevlisinin ödeyeceği kira bedeli, 1.393,2 TL'dir. Bu tutardan %30 indirim yapılarak ödenecek kira miktarı 975,24 TL'ye denk gelir. Bu ücretin yanı sıra her ay 163,2 TL kapıcı parası da alınmaktadır. Kamu lojmanlarının kiraları, metrekare başına 5 lira 66 kuruş ile 11 lira 61 kuruş arasında değişiyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, tasarruf planının bir parçası olarak kamu lojmanlarının geleceğine ilişkin bu kararların önemine vurgu yaparak ekonomik tahminlerin olumlu yönde olduğunu ve tasarrufla bütçe açığının yüzde 5'in altına inmesinin mümkün olduğunu belirtti. Yılmaz ayrıca, Türkiye'nin gri listeden çıkmasını beklediklerini ve yabancı yatırımcı ilgisinde artış gözlendiğini ifade etti.

Öte yandan, Tasarruf Tedbirleri ile İlgili 2024/7 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde lojmanlara ilişkin şunlar kaydediliyor:

 "Yeni lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa veya arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacak, yeni kiralama yapılmayacak ve yeni inşaata başlanmayacaktır. Savunma ve güvenlik hizmetlerinde kullanılanlar hariç mevcut lojman ve sosyal tesisler ekonomiye kazandırılacaktır.

Lojman kiraları ve sosyal tesis ücretleri rayiç bedeller dikkate alınarak yeniden belirlenecektir."

Bakmadan Geçme