• Haberler
  • Aktüel
  • Küçükçekmece'de bina çöktü: 1 ölü, 8 yaralı... Belediye başkanı ne açıklama yaptı?

Küçükçekmece'de bina çöktü: 1 ölü, 8 yaralı... Belediye başkanı ne açıklama yaptı?

İstanbul Küçükçekmece'de üç katlı bir bina çöktü. Olayın nedeni henüz bilinmiyor. Çökme anı güvenlik kameralarına yansıdı. Enkazdan bir kişinin cansız bedeni çıkarılırken, sekiz kişi de yaralı olarak kurtarıldı. Çökmenin ardından son kişi de yaralı olarak çıkarıldı. 12 saat sonra bir köpek de enkaz altından canlı olarak kurtarıldı. Kurtarılan köpeğin sevinç anları kameralara yansıdı. Çöken binanın yanındaki yapı, yetkililer tarafından kontrollü olarak yıkılıyor.

İstanbul Küçükçekmece'de sabah saatlerinde meydana gelen bina çökmesi faciasında 1 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı. Üç katlı binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 

Erdoğan'dan ilk açıklama
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam'daki 31. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı açıklamada Küçükçekmece'deki faciaya ilişkin konuştu. Erdoğan, "Göçükle ilgili soruşturma başlatıldı. Vefat eden vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum" ifadesini kullandı.

Cevdet Yılmaz'ın açıklaması

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"İstanbul Küçükçekmece'de bir binanın çökmesi sonucu hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Kurumlarımız olayın yaşandığı ilk andan itibaren seferber olmuş, olayla ilgili soruşturma başlatılmıştır. Rabb'im ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin. Geçmiş olsun İstanbul."

 

İlçe Belediye Başkanı ne dedi?

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, TGRT Haber'e yaptığı açıklamada, "Ekipler çalışmaya başladı. Metruk bir binaydı. İçeride yaşayan olmayabilir ancak kesin değil" dedi. 

Çökmenin Ardından Acil Durum Müdahalesi

İstanbul Valiliği, çökmenin ardından yapılan açıklamada, "Küçükçekmece'de çöken binanın enkazında kalan son kişi de yaralı olarak kurtarılmıştır. Olayda 1 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yaralanmıştır. Enkazda an itibariyle kalan şahıs bulunmamakta olup, arama kurtarma ekiplerinin enkazda dinleme çalışmaları devam etmektedir," ifadelerine yer verdi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "İlk incelemelerimiz neticesinde binanın 36 yıl önce inşa edildiği, daha sonra 1,5 kat kaçak olarak eklendiği tespit edilmiştir," açıklamasında bulundu. 

Soruşturma Başlatıldı

Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında çöken binanın sahibi Hacı Murat G. ve zemin kattaki döner işletmesinin sahibi gözaltına alındı. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, "Soruşturma kapsamında 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarının bitimine müteakip, 3 kişilik bilirkişi ekibi kusur tespiti için incelemelerine başlayacaktır" ifadesi kullanıldı

Enkazdan Canlı Kurtarılanlar

Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi'nde çöken üç katlı binanın enkazından toplam 9 kişi çıkarıldı. Bu kişilerden biri ölü, 8 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Yaralıların isimleri Mikail Atlı, Shakoura Dazz, Kemal Parahadov, Aygozel Charyewal, Charyyev Charyyev, Atacan Baltaev, Korkut Yılmaz Ayaz ve Seyitgül Babajanowa olarak açıklandı. Hayatını kaybeden kişinin ise Dovletyar Charyyev olduğu belirtildi.

Kurtarma Ekiplerinin Çalışmaları

İtfaiye, sağlık, polis ve AFAD ekipleri hızla olay yerine intikal etti. Polis çevrede güvenlik önlemleri alırken, enkaz altında kalanları kurtarmak için yoğun bir çaba sarf edildi. Binanın çöktüğü sokak kapatıldı ve çevredeki binalarda da tedbir amaçlı tahliye işlemleri yapıldı.

Enkazdan Çıkarılan Cookie

Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, çöken binanın enkazından yaklaşık 12 saat sonra bir köpek kurtarıldı. Terrier cinsi köpeğin isminin Cookie olduğu ve sahibi Korkut Yılmaz Ayaz'a teslim edildiği öğrenildi. Köpeğin kurtarılması anı cep telefonu kameralarına yansıdı.

Olay Yeri İncelemeleri

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bina 36 yıl önce inşa edilmiş ve mimarlık, mühendislik standartlarına uygun olmayan deniz kumu kullanılarak yapılmıştır. Ayrıca sonradan binaya statiğini bozacak müdahaleler yapılmıştır" açıklaması yaptı.

İstanbul Valisi Davut Gül de olay yerinde yaptığı açıklamada, "7 kişi yaralı olarak çıkarıldı. Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. İlk bilgilere göre 2 kişinin daha enkaz altında olduğu belirtiliyor" dedi. Vali Gül, binanın eski olduğunu ve çökme nedeninin henüz tespit edilemediğini belirtti.

İBB'den Açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çöken binanın çevresindeki iş yerleri, otomobil ve İETT otobüsünün hasar gördüğünü açıkladı. "Ekiplerin arama tarama çalışmaları devam etmektedir. Yıkılan bina çevresindeki 3 bina ilçe belediyesi ekipleri tarafından tedbir amaçlı boşaltılmış, çevredeki 5 binada daha inceleme için boşaltma kararı alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Bakan Yerlikaya: "Mülkiye Başmüfettişi Görevlendirildi"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "İçişleri olarak biz de Mülkiye Başmüfettişi görevlendirdik. Bugünden itibaren çalışmaya başladı. En kısa zamanda idari kusur, kabahat ne varsa tabloyu olduğu gibi ortaya çıkarıp bunu hem sizlerle hem de adli sürece destek olması açısından göndereceğiz" dedi. 

Görgü Tanıkları ve Güvenlik Kamerası Kayıtları

Olay esnasında orada bulunan Erdal Karagöz, "Altında kalanlar vardı. Arabalar da vardı, arabalar hızlı şekilde ileriye doğru geldi, birbirlerine çarptılar. Facia bir şeydi. İnsanlar çaresizdi, herkes bir tarafa kaçtı," şeklinde konuştu. Binanın çökme anı güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde binanın sokağa doğru çöktüğü ve insanların kaçıştığı görülüyor.

Deprem Riski ve Kentsel Dönüşüm

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Ruhsatlı yapının üzerine 1,5 kata yakın bir kaçak yapı yapıldığını ancak buna dair belediyenin kayıtlarında herhangi bir ihbar ya da şikayetin bulunmadığını" belirtti. İmamoğlu, depreme dayanıklı yapıların önemine vurgu yaparak, "İstanbul Deprem Konseyi" kurulmasını önerdi.

Yaralıların Durumu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bu sabah İstanbul Küçükçekmece’de bir binada meydana gelen göçükte 7 yaralı olduğunu tespit ettik. 5 yaralı hastaneye nakledildi, 2 kişi tedaviye ihtiyacı olmadığını belirttiler" açıklamasını yaptı. 

 

Bakmadan Geçme