Kripto para yasa teklifi Meclis'e geliyor

Kripto varlıkları ilk kez tanımlayacak ve işlemlerini yasal zemine oturtacak yasa teklifinin hazırlığında son aşamaya gelindi. Yasa teklifi bu hafta Meclis'e sunulacak.

Yeni kripto para düzenlemeleri üzerine çalışmalar sonuçlandı. Kripto varlıklar, ilk defa "gayri maddi varlıklar" olarak tanımlanacak ve işlemler şeffaf ve güvenilir bir şekilde yapılacak. Meclis'e sunulacak yasa teklifi, uluslararası kuruluşların tanımlamalarına uygun olarak kripto varlıkların geniş çapta tanımlanmasını öngörüyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ihraçlarla ilgili esasları belirleme yetkisine sahip olacak ve kripto alım-satım platformlarının lisanslanması ile denetimi SPK tarafından gerçekleştirilecek. Finansal kuruluşlara benzer biçimde, hizmet sağlayıcılar için asgari faaliyet şartları zorunlu kılınacak. Tüm transfer işlemleri kaydedilecek ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) düzenlemelerine uyum sağlanacak.

Kripto varlıklarda, fiyat dalgalanmaları nedeniyle yüksek risk taşıyan kredili işlem, açığa satış ve kaldıraçlı işlemler yasaklanacak. Yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği hizmetleri için SPK'ya ikincil düzenleme yapma yetkisi verilecek.

Kripto varlık yatırımlarının riskli doğası nedeniyle bu alanda bir sigorta mekanizması oluşturulmayacak ve yatırımcı tazminatından muaf tutulacak. Ayrıca, SPK izni olmadan kripto varlık hizmeti sunanlara ceza uygulanacak.

Bakmadan Geçme