• Haberler
  • Aktüel
  • Kiracıların yüzde 86'sı resmi zam oranının üstünde kira ödüyor

Kiracıların yüzde 86'sı resmi zam oranının üstünde kira ödüyor

Areda Survey araştırma şirketinin Türkiye genelinde bin 100 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre, kiracıların yüzde 86'sı son bir yılda resmi zam oranını (%25) aşan kira zamlarıyla karşılaştıklarını ifade ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 77,3'üne göre ev sahibi olmanın artık bir hayal olduğunu düşünürken, yüzde 92,1'i aidatlara resmi bir sınır getirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kiraya verilen gayrimenkullerin kira bedellerinin artırılmasında ekonomik durum ve enflasyon etkili olurken, bazıları bölgeyi de dikkate alıyor. Ev sahipleriyle yaşanan sorunlarda ise katılımcıların yüzde 45,5'i kira bedeli anlaşmazlığını kaynak olarak gösteriyor. Ev sahipleriyle yaşanan sorunların diğer sebepleri arasında kanun dışı artışlar, çıkarma isteği ve gerekli tadilatların yapılmaması gibi nedenler bulunuyor.

Türk halkının büyük bir kısmı, artan konut fiyatları nedeniyle ev sahibi olmanın zorlaştığını düşünüyor. Ev sahibi olmayı düşünenlerin bir kısmı ise bu adımın ekonomik bir risk olduğunu ifade ediyor. Katılımcıların büyük bir kısmı, konut sahibi olmak için kredi çekmeyi tercih ediyor.

Araştırma, Türkiye genelinde bin 100 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiş olup, 16-20 Mayıs tarihleri arasında CAWI tekniği kullanılarak yapılmıştır.

Bakmadan Geçme