40,3 milyon vatandaşın 3,1 trilyon TL borcu var

Yüksek enflasyon ve TL'deki değer kaybı, Türkiye'de alım gücünde büyük kayıplara yol açıyor. Bu durumda vatandaşlar, yüksek faizlere rağmen kredi ve kredi kartlarıyla geçinmeye çalışıyorlar. Ancak borçları her geçen yıl artıyor.

Sözcü gazetesinden Deniz Bilici Göçmen'in haberine göre, Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 65 artışla 3.1 trilyon TL'ye ulaştı. Bu kredilerin yüzde 99'u bankalar tarafından kullandırılırken, yüzde 46'sını kredi kartları, yüzde 29'unu ihtiyaç kredileri, yüzde 15'ini konut kredileri, yüzde 3'ünü taşıt kredileri ve yüzde 7'sini kredili mevduat hesabı oluşturdu.

Bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda yaklaşık 2 milyon kişi artarak 40.3 milyon kişiye ulaştı. Ortalama kredi bakiyesi ise 76.8 bin TL oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre bankalarca verilen bireysel krediler ile kredi kartı borçları toplamı 3 trilyon 64 milyar TL oldu. 

Bireysel kredi borçlarının 1 trilyon 653 milyar TL'sini konut kredileri, 90 milyar 398 milyon TL'sini taşıt kredileri, 1 trilyon 117 milyar 843 milyon TL'sini ise ihtiyaç kredileri oluşturdu. Bireysel kredilerdeki artış yüzde 22.2, kredi kartlarındaki artış ise yüzde 110.6 oldu. Toplam borçtaki yıllık artış oranı ise yüzde 51.5'e ulaştı.

Bankaların bilançolarında yer alan sorunlu krediler de artış gösteriyor. Yakın izlemedeki kredi tutarı 263 milyar TL artarak 912 milyar TL'ye, tahsili gecikmiş krediler ise 28 milyar TL artarak 182 milyar TL'ye yükseldi. Böylece bankacılık sektörünün takipteki krediler yanında yakın izleme kapsamındaki sorunlu kredi hacmi 1 trilyon 94 milyar TL'ye ulaştı.

 

Bakmadan Geçme