Kart limitleri değişiyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüksek kredi kartı limitlerine sınırlama getirme sinyali verdi. Gelirle orantısız olan bu limitlerin, aşırı harcamalara neden olabileceği uyarısında bulunularak, gelire uygun limitlerin belirlenmesi çağrısı yapıldı.

Artan enflasyon, sürekli yükselen döviz kuru ve azalan nakit alım gücü, vatandaşları kredi kartı kullanımına yönlendiriyor. TCMB'nin Finansal İstikrar Raporu'na göre, hanehalkı borcunun milli gelire oranındaki düşük seviyenin korunduğu ancak bireysel kredi kartı borcunun payının arttığı belirtildi. Kredi kartları, enflasyonist dönemde taksit seçenekleriyle kolay ulaşılabilir bir finansman sağlıyor.

Raporda kredi kartı borçlarının, hanehalkının finansal yükümlülüklerindeki artışta belirleyici olduğu kaydedildi. Aktif kredi kartı kullanıcı sayısının 28 milyona yaklaştığına işaret edilen raporda, bireylerin kredi kartı bakiye ve limitlerini önemli ölçüde artırdığına dikkat çekildi. Bakan Mehmet Şimşek, bankaların kredi kartı limitlerine ilişkin uyarıda bulunarak, limitlerin gerçekçi olması gerektiğini vurgulamıştı. Şimşek, "Limit belirlerken gerçekçi beyan ve belgeye dayalı olması, bu limitlerin bütünlük arz etmesi önemli. Her banka kendi kafasına göre bir limit belirlememeli. Önümüzdeki dönemde sürpriz yapmadan, piyasaları bozmadan bu konuları çalışacağız. Sonuçlandırdığımız bir çalışma yok. Uluslararası kurallar neyi gerektiriyorsa onu yapacağız" demişti. 

Bakmadan Geçme