• Haberler
  • Memur
  • Kamudaki ücret çarpıklığı profesörleri çarptı

Kamudaki ücret çarpıklığı profesörleri çarptı

25 yıllık 1. Derecenin 4. Kademesinde olan bir profesör maaşı ile geçen hafta kura çekip göreve başlayacak olan hakim ve savcı adaylarının, hakim veya savcı olarak başlayacakları  yerde alacakları maaşı karşılaştırdık.

25 yıllık 1. derecenin 4. kademesinde yer alan bir profesör, Ankara’da çalışıyor, bekar, bes kesintisi var, sendika üyesi değil. 25 yıllık çalışmanın karşılığı olarak 15 Mayıs 2024 tarihinde aldığı maaş 62.976,30 TL.

Diğer taraftan hakim ve savcı adayı olup, geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılarak kura çekip yakında görev yapacağı yere gidecek olan hakim ve savcıların, Haziran ayında alacağı maaş ise 63.545,78 TL. Bu maaşta bes kesintisi bulunmakta. Göreve hakim veya savcı unvanı ile yeni başlayacaklar.

Bu habere de bak: Çarşı ve mahalle bekçilerinin maaşları öğretmen maaşlarını geçti

7000 ek göstergeye sahip olan bir profesör, genel müdür düzeyinde. Kamuda bir genel müdürün almış olduğu maaş yaklaşık 95 bin TL. Bu çerçevede bir profesörün de alması gereken minimum maaş 95 bin TL civarında olması gerekiyor. Ama 37 bin TL daha az maaş ödeniyor. Genel müdür seviyesinde ek göstergesi olacak ama maaş çok düşük kalacak.

Hukuk fakültesinde profesör olan bir öğretim üyesinin yetiştirdiği öğrenci, hemen sınava girerek hakim veya savcı adayı olduğunu varsayalım. Bu hakim ve savcı adayı, iki sene sonra kura çekecek ve atandığı yerde hakim veya savcı olarak başlayacak. Hakim veya savcı olarak başladığı yerdeki maaş, kendisini yetiştiren hocasından daha fazla.

Türkiye’de kamuda maaşlar arasında derin uçurumlar bulunmakta. Bir profesöre bu kadar maaş verirsen, eğitime verilen değer de ortaya çıkıyor. Böyle bir durumda, Hukuk fakültesindeki hoca, yetiştirdiği öğrencinin maaşının, kendisinden daha fazla olacağını biliyor. Ülkede öncelikli olarak maaş konusunda adaleti tesis edeceksiniz ki, ülkede her alanda adalet olsun. Aksi halde ülkede çalışma barışı ciddi anlamda bozuluyor.

Yorumlar 4
Misafir 2 25 Mayıs 2024 13:29

Akademisyenin aldığı ek ders ücretlerinden de bahsedebilir. Kıyaslama böyle olmaz. Hakim savcının ek ücreti yok, hafta sonu eve iş götürüyorlar.

Gökhan Kürşat YERLİKAYA 24 Mayıs 2024 19:33

Kanımca önemli bir konuyu gündeme taşımışsınız. Tebrikler. Gerçekten üniversite hocaları maddeten zor durumdalar. Yardımlarınız çok faydalı olacaktır.

Gökhan Kürşat YERLİKAYA 24 Mayıs 2024 19:30

Haklısınız Nurettin hocam. Akademide hem hocaların maaşları çok düşük hem de ders ücretleri. Ben asistanken rahmetli Prof.Dr.Adnan Tezel hocamız 1994 yılında dersteyken demişti ki İstanbul hukukta asistanken 1 yıllık maaş tutarı ile Cihangir'de daire aldım. Mesleğin itibarının ayağa kaldırılması lazım. Umarım yetkili merciler bu konuya eğilirler.

Nurettin Bilici 24 Mayıs 2024 17:37

Keyfine göre (canının istediğine) ücret artışları yapılırsa kamu ücret skalası bu şekilde çarpık hale gelir. Kamuda yeni işe başlayan bir öğrencinin 30 yıllık hocasından daha fazla maaş aldığı bir başka ülke var mıdır acaba? Eğitimcilere dış kapının mandalı olarak bakılmasının sebebi hikmeti ne olabilir acaba?

Bakmadan Geçme