• Haberler
  • Aktüel
  • Japonya Merkez Bankası Başkanı: Faiz indiriminde ihtiyatlı olmak zorundayız

Japonya Merkez Bankası Başkanı: Faiz indiriminde ihtiyatlı olmak zorundayız

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, enflasyon hedeflemesi çerçevesinde ihtiyatlı bir şekilde ilerleyeceklerini ve %2 enflasyon hedefinin büyük bir zorluk olduğunu belirtti.

Ueda, BOJ'un Tokyo'da düzenlenen bir merkez bankacılığı konulu konferansta yaptığı açılış konuşmasında, Japonya'nın enflasyon beklentilerini yükseltme ve sürdürülebilir bir şekilde %2 enflasyon hedefine ulaşma konusunda ilerleme kaydettiğini ifade etti. Ancak, bu hedefe ulaşmanın bazı benzersiz zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Ueda, "BOJ, %2 enflasyona sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde ulaşmak için, diğer merkez bankalarının yaptığı gibi ihtiyatlı bir şekilde ilerleyecektir. Karşılaştığımız zorlukların birçoğu benzerlerimizle benzerlik gösterse de, bazıları bizim için benzersiz derecede zor" dedi.

Japonya'da uzun süre sıfıra yakın seyreden kısa vadeli faiz oranlarının nötr faiz oranının tahmin edilmesini zorlaştırdığını belirten Ueda, ekonominin faiz oranlarındaki değişikliklere verdiği tepkinin değerlendirilmesinde önemli bir engel oluşturduğunu ifade etti.

BOJ Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida da, Japonya'nın kalıcı deflasyona karşı verdiği savaşın sonunun göründüğünü ancak enflasyon beklentilerini %2 hedefine sabitlemenin büyük bir zorluk olduğunu kabul etti.

Ueda, büyüme ve enflasyon tahminleri doğrultusunda hareket ederek merkez bankasının faiz oranlarını ekonomi için nötr kabul edilen seviyelere yükseltme niyetinde olduklarını belirtti.

Bakmadan Geçme