• Haberler
  • Aktüel
  • Eşinin ölümünden sonra doğum yapan kadının çocuğuna maaş bağlanır mı?

Eşinin ölümünden sonra doğum yapan kadının çocuğuna maaş bağlanır mı?

Eşi vefat eden ve doğum yapan kadınların çocuklarına yetim maaşı bağlanabiliyor. Detaylar haberimizde.

Sosyal güvenlik sisteminde en çok merak edilen konuların başında 'yetim maaşı' geliyor. Sgkrehber.com'un haberine göre, sistemin karmaşıklığı ve bu konuda mağdur olan çok sayıda vatandaş bulunması nedeniyle yetim maaşları konusunda birçok soru yöneltiliyor. Bu sorular arasında bazı ilginç ve özel durumlar da yer alıyor.

Bu konulardan birisi, Ankara'da yaşayan Emel Hanım'dan gelen bir soru ile gündeme geldi. Emel Hanım'ın sorusu şu şekilde:

"Uzun yıllar çocuğumuz olmadı. Zorlu bir tedavi sürecinin ardından hamile kaldım. Eşim memur emeklisiydi. Ne yazık ki, bebeğimizin doğumunu göremedi. Ben eşimin ölümünden sonra doğum yaptım. Benim sorum şu; çocuğuma maaş bağlanır mı?"

Yetim maaşı konusunda uzmanlar, emeklinin ölümünden önce hamile kalındığı durumlarda, çocuğun doğum tarihini takip eden ay başından itibaren yetim maaşı bağlanacağını belirtiyor. Yetim maaşı ile ilgili işlemler aynıdır ve geriye dönük 5 yıl boyunca maaş talep edilebiliyor.

Geriye dönük 5 yıl alınabilir

Dul ve yetim maaşlarına yönelik bazı bilgilerin paylaşılmasında da fayda görülüyor. Dul ve yetim maaşlarında başvuru şartı bulunuyor. Çoğu kişi bu haklardan haberdar olmadığı için maaştan yararlanamıyor. Maaş talep edildikten sonra, hakkın doğduğu tarihten geriye doğru 5 yıllık maaş alınabiliyor. Ancak burada kritik nokta, dul maaşları için medeni halin değişmemesi gerekliliğidir. Yani bireylerin yeniden evlenmemesi şartı bulunuyor.

En az 900 prim günü olacak

Eşi vefat edenlere dul maaşı bağlanması için bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Bunlardan ilki, vefat eden eşin emekli olması veya mevzuatta yer alan prim gün sayısını doldurmasıdır. Günümüzdeki geçerli mevzuata göre sigortalının vefatı halinde en az 900 gün primi varsa ve beş yıldır sigortalı ise, hak sahiplerinin talepleri halinde maaş bağlanıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir başka nokta, ölüm tarihleridir.

Sigortalının vefatı 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ise her türlü borçlanmalar dahil en az 1800 prim gün ile maaş bağlanıyor. Ölüm tarihi 1 Ekim 2008 tarihinden önce ise dul maaşının bağlanması için 4-a sigortalılar için her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası süresi yeterli oluyor. Sigortalının yeterli prim gün sayısı yoksa, hak sahiplerine herhangi bir maaş bağlanmıyor.

Bakmadan Geçme