• Haberler
  • Emekli
  • 'Emekli maaşı 26 bin olacakken 10 bin liraya düşmüş'

'Emekli maaşı 26 bin olacakken 10 bin liraya düşmüş'

CHP lideri Özgür Özel, 'Bu Tayyip Bey bir emeklinin değil, her emeklinin cebinden bir altın değil 5,5 altın, 1 sefer değil her ay alıyor, emeklinin cebinden 5,5 altını Tayyip Erdoğan çalıyor. Ben bunu söylediğimde diyor ki 'Özgür Efendi emeklileri kışkırtıyor, aslında keyifleri yerinde diyor. Emeklinin keyfi yerinde değil. Emekli perişan, emekli aç, emekli yoksulluk çekiyor. Bakın bu sadece maaştan kayıp.' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Edirne’de katıldığı halk buluşmasında konuştu.

Özel’in konuşmasınan ağırlık noktasını emeklilerin sorunları oluşturdu.

Konuşmasında ekonomik zorluklara değinen Özel, levaya bağlı olarak yaşanan değer kaybının vatandaşları nasıl etkilediğini açıkladı.

Edirne'deki emeklilerin durumuna da dikkat çeken Özel, gerçek enflasyonun resmi rakamlardan çok daha yüksek olduğunu vurguladı.

Özel, hükümetin emeklilere yönelik politikalarını sert bir dille eleştirerek, emeklilerin yaşadığı maddi sıkıntıları ortaya koydu.

Geçmişte yapılan seçim vaatlerini hatırlatan Özel, emeklilere verilen sözlerin tutulmadığını ve hükümetin sorumluluklarını yerine getirmediğini ifade etti.

‘Dünya kadar belediye bürokrasisini değiştiriyorlar’

Özel, “Edirne'deki özgürlük ortamını, güven ortamını, Cumhuriyeti aşındıracak olanın takiyesine, ne söylediğine bakmayın. Geldiklerinde tek başlarına gelmiyorlar. Dünya kadar belediye bürokrasisini değiştiriyorlar. Kadrolaşıyorlar ve TÜGVA, TÜRGEV, Okçuluk Vakfı ve Ensar Vakfı’na o şehrin ne kadar taşınmazı, ne kadar salonu, ne kadar devlet binası varsa her birini 25 yıllığına protokollerle veriyorlar. Okullara protokol yapmaya zorlayarak kendi elemanlarını sokuyorlar, öğrencilerini MEB müfredatının dışında kindar bir nesil olarak yetiştirmek için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Şehri talan edip yandaş müteahhitlere bütün ihaleleri verip o şehirde ne varsa ne yoksa hepsini perişan ediyorlar. O yüzden Edirne bizim gözümüz, ona gözümüz gibi bakacağız” dedi.

‘1 Bulgar levası 18,5 lira olmuş’

Özgür Özel şunları kaydetti:

“Ben geçen hafta Kırklareli’ndeydim. Konuşma yaparken dedim ki ‘Ekonomi kötüye gidiyor. Paramız değer kaybediyor. Eskiden bizim paramız levadan değerliydi.’ Şimdi dedim 1 leva, 17 TL ediyor. Bugün kalktım Edirne’ye geldim. Ben gelene kadar 1 leva, 18,5 TL olmuş. Emeklimiz yoğurt alırken, süt, peynir alırken zorlanıyor. Levayı bozduranlar burada mandıradan kilo kilo peyniri taşıyorlar. Öyle bir hale geldi ki elbette esnafımız alışveriş yapsın ama İvan parayı bozdurup fileleri doldururken İrfan amcamın boynu bükük eve gitmesine yüreğimiz dayanmıyor.”

‘Emekli maaşı Tayyip Bey’den önceki gibi olsa 26 bin lira olacakken 10 bin liraya düşmüş’

“Edirne bir emekli kenti. Meydanın hiç değilse yüzde 70’i emeklilerle dolu. Emeklilerden hemen hepsi en düşük emekli maaşı alıyorlar. 10 bin TL. Tayyip Erdoğan geldiğinde en düşük emekli maaşı 1,5 asgari ücretti. Yani bugünkü hesapla 26 bin liraydı. Bu Tayyip Erdoğan, her sene emekliye çeşitli oyunlar yaparak, örneğin bu sene enflasyon TÜİK’e göre yüzde 68. Gerçek enflasyon yüzde 120. Bu sene yüzde 120 enflasyon varken 7500 lirayı 10000 lira yaptı. Yüzde 33."

"Emeklinin cebinden çala çala bugün en düşük emekli maaşı 0,59 asgari ücret"

"Bunu 20 yıldır emeklinin cebinden çala çala bugün en düşük emekli maaşı 0,59 asgari ücret. Asgari ücretin yüzde 59’u. Asgari ücret 17 bin lira. Emekli maşı Tayyip Bey’den önceki gibi olsa 26 bin lira olacakken 10 bin liraya düşmüş. O 10 bin lirayla geçinin diyorlar. Burada kuyumcu var. Yarın sabah gelin sorun. 3 Kasım 2002 yani Tayyip Bey partisi iktidara geldiğinde en düşük emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu. Bugün en düşük emekli maaşı 10 bin lira. 2,5 çeyrek altın alıyor. Bir emekli, cebindeki bir çeyrek altını düşürse aklı çıkar. Dört döner Edirne’de, nerede düşürdüm diye. Bu Tayyip Bey bir emeklinin değil, her emeklinin cebinden bir altın değil 5,5 altın, 1 sefer değil her ay alıyor, emeklinin cebinden 5,5 altını Tayyip Erdoğan çalıyor. Ben bunu söylediğimde diyor ki ‘Özgür Efendi emeklileri kışkırtıyor, aslında keyifleri yerinde diyor. Emeklinin keyfi yerinde değil. Emekli perişan, emekli aç, emekli yoksulluk çekiyor. Bakın bu sadece maaştan kayıp.”

‘Erdoğan, emekliden sana oy yok’

“2015 seçimlerinde CHP ne dedi? Her emekliye bayramda birer maaş ikramiye vereceğiz dedi. Yeri gelmişken analım, selamımızı söyleyelim. Kimin sayesinde alıyoruz bayram ikramiyesini? Kemal Kılıçdaroğlu’nun. O gün vermeyiz dediler, 7 Haziran’da seçimleri kaybedince, 1 Kasım 2015’te ‘Biz de vereceğiz’ dediler. 3 sene kulaklarının üstüne yattılar, sonra 2018’de seçime birkaç ay kala emekliye 1 bin lira verdiler. 2021’e kadar bin, sonra 2 bin. Bu sene güya 5 yapacaktı, 3 bin lira yaptı. Bakın o beğenmediğimiz bin lira 2018’de 24 kilo kıyma alıyordu. Bugün 3 bin lira ikramiye, 6 kilo dana kıymayı zor alıyor. 30 gün ramazan, oruç tutulacak. Ardından bayram yapılacak. Emeklinin mutfağından evladının kursağından 18 kilo kıymayı bu iktidar 6 yıl içinde çaldı. Hakkımızı helal etmiyoruz. Bunun hesabını soracağız. Bir de bana diyor ki emeklileri kışkırtıyor. Emekliler, Tayyip Erdoğan’a diyorum ki bir emekli kart verelim içine 7 bin lirayı koyalım aradaki farkı ödeyelim. O kartta elektrik, su, doğalgaza yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapalım.”

“Para yok diyor. 7 bin lira için 1,4 trilyon lazım dedi. 680 milyar lazım. Peki bu 680 milyar nerede?”

"Tayyip bey para yok diyor. 7 bin lira için 1,4 trilyon lazım dedi. 680 milyar lazım. Peki bu 680 milyar nerede? Vallahi nerede biliyor musunuz? İliç’teki maden ocağının vermesi gereken vergiyi affetmiş, 222 milyon. Beşli çetenin yandaş müteahhidin, ultra zenginlerin, holdinglerin para kazanıp ödemeleri gereken vergiyi son anda Plan ve Bütçe Komisyonu’nda affedip vazgeçtikleri para, emeklilere yetecek para. Emeklilere soruyorum. Tayyip Bey beşli çetelere buluyor size yok. Yabancı altın şirketine buluyor, size yok. Uçan saraya, yüzen saraya, yazlık, kışlık, bin odalı saraya para buluyor, size yok. Önümüzdeki seçimlerde Tayyip Bey’e oy var mı? Tayyip Bey, madem emekliye para yok, sana da bundan sonra emekliden oy yok.”

“Edirne ciğerinin geçen sene porsiyonu 80’di sene olmuş 240 lira”

“Ramazan sofraları zeytinyağsız olmaz. Litresi geçen sene 126 liraydı bu sene 342 lira. Geçen sene emekli maaşı 60 litre alırdı bu sene 29 litre alıyor. Yarısını bile alamıyorsunuz. Geçen sene kuzu eti 266 liraydı bu sene 605 lira. Geçen sene 28 kilo kuzu alınıyordu bu sene 16 kilo alınıyor. 12 kilo kuzu eti kayıp. Ama madem Edirne’deyiz. Hesabı neye göre yapmak lazım? Ciğere göre yapmak lazım. Edirne ciğerinin geçen sene porsiyonu 80 liraydı. Bu sene olmuş 240 lira doğru mu? Geçen sene emekli, maaşını aldığında 94 porsiyon ciğer parası ediyorken bu sene sadece 42 porsiyon ciğer parası ediyor. Bu hesabı Edirne’de yap, Antalya’da yap, Sinop’ta yap fark etmiyor. Emekliyi de asgari ücretliyi de esnafı da herkesi ve özellikle çiftçileri bu hükümet perişan etti. 31 Mart seçimleri, bu hükümetten hesap sorma, onlara sarı kart gösterme, artık yeter canımı yakma deme seçimleri. Hükümete bu seçimde gerekli cevabı vereceğiz. Eğer siz kendinizden emin olursanız karşınızda hiçbir güç duramaz. 16 milyon emekli. 20 milyonun üzerinde gencimiz var. Çalışanımız var. Herkesin derdi aynı ama gücünü göstermenin zamanı geldi çattı. Güç sizde. Gücünüzü gösterin, kullanın, bu hükümete artık yeter deyin.”

Bakmadan Geçme