• Haberler
  • Memur
  • Ekrem İmamoğlu Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı seçildi

Ekrem İmamoğlu Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı seçildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) 6. başkanı seçildi.

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2005 yılında bugünkü statüsüne kavuşan Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) 6. başkanı seçildi.

TBB Başkanlığı görevini devralan İmamoğlu, "İş birliği, ortak akıl, birlikte çalışma ve düşünme, farklı düşüncelerin aynı masada olması bilincinin temsilcisi olacağıma söz veriyorum," dedi. "Görevimin sonuna kadar bu bilinci yerine getireceğim. Her belediyeye gidip, her belediyenin dertlerini dinleyeceğim ve adaleti savunacağım. Hukukun bana göre veya bir başkasına göre farklı uygulanmasına asla sessiz kalmayacağız," ifadelerini kullandı. İmamoğlu, TBB'nin Çankaya’daki genel merkezini ilk kez ziyaret etti.

İmamoğlu, 868 delegenin oy kullandığı TBB Başkanlığı seçiminde 515 oy alarak seçimi kazandı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise 505'er oyla TBB Meclis 1. ve 2. Başkanvekilleri olarak seçildi. Seçim sonrası teşekkür konuşması için mikrofona davet edilen İmamoğlu, "Çok kıymetli bir anın başlangıcındayız" sözleriyle konuşmasına başladı.

'Parti birliği' eleştirisi

İmamoğlu, AK Parti'li Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'in "parti birliği" eleştirisine değinerek, "Belediyeler Birliği’nin encümeninde, diğer partilerden tek bir kişi bile yok. Encümenin 2 üyesi Milliyetçi Hareket Partisi’nden, geri kalanı AK Parti’den. Bu yanlışı düzeltme noktasındayız. Biz demokratik çabalarımıza dönüş yapılmasını bekledik ama ne yazık ki, AK Parti'den bu konuda bir onay gelmedi" dedi.

'Bu iki seçim, milletimizin iradesinin tescili'

İmamoğlu, yeni dönemin, vatandaşların 2019 ve 2024 yerel seçimlerinde gösterdiği irade ile şekillendiğini belirtti. "Vatandaşlarımız, ağır ve bunaltıcı siyasi kutuplaşma atmosferinin dışına çıkmayı başardı. Bu iki seçim, milletimizin iradesinin tescilidir" dedi. İmamoğlu, siyasi kutuplaşmanın yerelde artık etkili olmadığını vurguladı.

'Vatandaşların mesajı: Kutuplaşma siyasetini bırakın'

2024 yerel seçimleriyle birlikte vatandaşların net bir mesaj verdiğini belirten İmamoğlu, "Milletimiz, kutuplaştırma siyasetini bırakmamızı, bir arada yaşama istek ve kararlılığını göstermemizi istedi. Seçim kazanmak için birbirini yok etmeye çalışan bir siyaset artık mümkün değil," dedi. "Bu millet, bize sandıktan feryat feryat bağırdı." ifadesini kullandı.

İmamoğlu, yerel seçimlerde belirli bir siyasi anlayışın öne çıkarıldığını ve vatandaşların siyasetinin imtiyaz ve çıkar kavgası olmaktan çıkarılmasını talep ettiğini belirterek şöyle devam etti:

 "Vatandaşlar, büyük ve can yakan sorunlara karşı, siyasi ve idari aktörler arasında güç birliği ve dayanışma istiyor. Sürdürülebilir kalkınma, demokrasi ve özgürlüklerin yeniden inşası için çalışacağız." 

'TBB'nin görev tanımında partizanlık yok'

İmamoğlu, TBB’nin varlık ve kurulma sebebinin belediyeler arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmek olduğunu belirtti. "Bu görev tanımının hiçbir yerinde partizanlık yoktur, olamaz" dedi.  İmamoğlu, "Belediye yönetimlerini partilerine göre ayıran bir anlayışı kabul etmiyoruz. TBB’yi, hiçbir mensubuna ayrımcılık hissi yaşatmayan bir kurum haline getireceğiz." mesajı verdi.

İmamoğlu, TBB’nin yeni dönemde tamamen eşitlikçi ve demokratik bir anlayışla çalışması gerektiğini vurguladı. "Yerel yönetimlerin kurumsal yapılanmasının yenilenmesini sağlamalıyız. Yetki ve kaynak kullanımında kentleri temsil eden yerel yönetim birimlerinin etkili hale getirilmesi şarttır.Partizanlığa varan keyfi müdahalelere son verilmelidir" şeklinde konuştu.

TBB’nin daha etkin, verimli ve katılımcı bir şekilde çalışmasını sağlayacak komisyonlar kuracaklarını söyleyen İBB Başkanı, "Afet Risk Yönetimi, Kentsel Hareketlilik, İklim Krizi, Tarım ve Gıda Güvenliği, Göç ve Uyum, Yerel Yönetim Reformu ve Sosyal Politikalar Komisyonları ile daha enerjik ve yoğun bir sürece adım atacağız. Belediyelerimizin bilgi paylaşımı daha üst seviyeye çıkacak" ifadelerini ekledi.

İmamoğlu şunları kaydetti:

 "Dayanışma, gayret ve adalet vaat ediyorum. TBB’nin en çalışkan, en adil, en demokrat yöneticisi olma vaadim gibi, en çok iş üreten dönemi olmasını da vadediyorum. Bu ülkenin birleşince yükseldiğini, ayrışınca küçüldüğünü bilen bir bakış açısıyla hizmet ediyorum. Hep birlikte TBB’ye gayretli, adaletli ve bereketli bir dönem yaşatacağız."

Ekrem İmamoğlu, TBB’nin yeni başkanı olarak Çankaya’daki genel merkez binasını ziyaret ettikten sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakmadan Geçme