• Haberler
  • Emekli
  • 16 milyon emeklinin temmuz zammı netleşmeye başladı

16 milyon emeklinin temmuz zammı netleşmeye başladı

TÜİK, mayıs ayı enflasyonunu açıkladı ve tüm emekliler ile görevdeki memurların temmuz ayı maaş zammı için süreç hız kazandırdı.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan'ın da işaret ettiği üzere mayıs ayında TÜFE'nin bir önceki aya göre yüzde 3.37, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 75.45 artış gösterdiği belirtilirken, beş aylık enflasyonun yüzde 22.72 olarak gerçekleştiği bilgisi verildi. Bu verilere göre memurlar ve emekliler için enflasyon farkı kesinleşirken, temmuz ayı maaş zammı netleşmeye başladı.

Memur emeklileri ile görevdeki memurlar için 2024-2025 yıllarını kapsayan toplu sözleşme gereğince temmuz-aralık döneminde yüzde 10 zam öngörülüyor. Bu zam, Ocak-Haziran dönemindeki enflasyonun yüzde 15'i geçmesi halinde ise enflasyon farkı olarak ödenecek. Ayrıca işçi, Bağ-Kur ve tarım emeklileri için ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere enflasyona bağlı olarak maaş zammı yapılıyor.

Mayıs ayında açıklanan yüzde 22.72'lik beş aylık enflasyon oranı, memur ve emeklilerin zam oranının şimdiden yüzde 17.7 olduğunu gösteriyor. Tahminlere göre Ocak-Haziran enflasyonunun yüzde 25 veya daha yüksek olabileceği belirtilirken, bu durumda memurların ve memur emeklilerinin yılın ikinci yarısında maaşlarını yüzde 22 oranında artırması bekleniyor.

İşçi ile memur emeklisi arasındaki fark

Ancak işçi, Bağ-Kur ve tarım emeklileri için yüzde 27'lik bir zam tahmini yapılıyor. Bu durumda temmuz ayındaki maaş zammının memur emeklilerinin zammından daha yüksek olması bekleniyor. Yine de en düşük emekli aylığının 10.000 lira olarak belirlendiği Ocak ayındaki düzenleme dikkate alındığında, en düşük maaşlar üzerindeki etkileri netleşene kadar tam bir kesinlik kazanmayacak gibi görünüyor.

Bakmadan Geçme