Düşük karbonlu yaşam tarzı Çin'de popüler

Çinli Yang Mengming için, elektrikli otobüsle işe gitmek, dışarıdan verilen siparişlerde tek kullanımlık çatal yerine kendi çay bardağını kullanmak alışkanlık hale geldi.

30 yaşındaki bu beyaz yakalı çalışan, Çin'in güneyindeki teknoloji merkezi olan Guangdong eyaletinin Shenzhen şehrinde, kişisel kullanım için bir elektrikli araç satın aldı ve fiyatı diğerlerinden biraz daha yüksek olsa da düşük karbon etiketli ürünleri tercih ediyor.

"Herkes, kendi imkanları dahilinde çevre koruma konusuna katkıda bulunabilir ki, uzun vadede bu herkes için faydalı olacaktır," dedi Yang.

Yang, ülkenin "ikili karbon hedeflerini" gerçekleştirmek için attığı adımların kamuoyunu bilinçlendirdiğini ve yeşil ürünlere yönelik genişleyen bir pazarı teşvik ettiğini temsil ediyor.

Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde öğrenci olan 31 yaşındaki Wang Jingjun, plastik poşet kullanmamak için her zaman bir bez çanta taşıyor ve alışveriş yaparken ürünlerde düşük karbon etiketlerine dikkat ediyor.

"Son yıllarda kağıt havlular, pedler, şampuanlar, mobilyalar ve beyaz eşyalar gibi daha fazla düşük karbonlu ürün bulunduğunu görmek beni sevindiriyor," dedi.

Sürdürülebilir pazar

Birçok Çinli şirket, karbon ayak izlerine dikkat eden tüketicilere yönelik ürünler sunuyor.

Son zamanlarda, Shenzhen merkezli bir şirket, karbon nötr bir sertifikaya sahip bir açık kulaklığı piyasaya sürdü. Shenzhen Grandsun Elektronik Co Ltd tarafından üretilen Cleer ARC 3, geri dönüştürülebilir malzemelerin maksimum kullanımını, yeşil elektrik ve düşük enerji tüketimine sahip ekipmanları en üst düzeye çıkararak elde etti.

Şirketin başkanı Wu Haiquan, şirketlerin ikili karbon hedeflerine ilham aldığını ve karbon emisyonlarının 2030'dan önce zirve yapmasını ve 2060'dan önce karbon nötrlüğüne ulaşmayı amaçladığını belirtti.

"Yeşil politikaları ve düşük karbon bilincini teşvik eden devlet politikalarıyla düşük karbon tüketimi kaçınılmaz bir trend haline gelecektir," dedi Wu. "Şirketlerin, fırsatı yakalamak ve önden gitmek için daha önce hareket etmeleri daha iyidir."

Shenzhen merkezli mücevher şirketi Yuepeng Gold geçen yıl, geri dönüştürülmüş altın kullanarak ve enerji tasarrufu sağlayan üretim süreçlerine geçerek ilk karbonsuz altın bar ürününü piyasaya sürdü. Karbonsuz altın barlar, tüketiciler tarafından beğenildi ve dakikalar içinde tükendi.

Çin'deki karbonsuz ürünlerin pazar potansiyeli hakkında yorum yapan Grandsun'un baş teknoloji sorumlusu Mickael Lefebvre, Çin'de bu tür ürünlerin ekosisteminin hızla kök saldığını ve bu durumun yeni karbonsuz ürünlerin geliştirilmesine fayda sağladığını söyledi.

"Eğer tüketiciler zaten daha az emisyon yapan elektrikli araçlar ve buzdolapları satın almışlarsa, diğer cihazlarının da daha küçük bir karbon ayak izine sahip olması gerektiğini düşünmeleri büyük bir sıçrama değildir," dedi Lefebvre.

Yönetim rehberlik ediyor

Shenzhen'in ekoloji ve çevre bürosundan Jiang Zechuan, düşük karbonlu yaşam tarzlarının giderek daha popüler hale gelmesini devlet yönlendirmesi, kurumsal yenilikler ve halk katılımına bağladı.

"Hükümet önce rehberlik sağlamalı ve işletmeleri düşük karbonlu ürünlerin araştırılması ve geliştirilmesine teşvik etmelidir. Ardından tüketicileri bu tür ürünleri seçmeye ve düşük karbonlu tüketim alışkanlıkları edinmeye teşvik etmelidir," dedi Jiang.

Yeşil yaşam tarzı

30 yaşındaki Zhao Chengzhu, kısa mesafe yolculuklar için bisiklet sürme alışkanlığı edindi.

"Beijing gibi bir metropolde, bisiklet sürmek sıklıkla araba kullanmaktan daha uygun olabilir. Üstelik, umarım bunun benim karbon ayak izimi minimize etmesine ve toplumun doğal kaynaklara olan bağımlılığını azaltmasına yardımcı olacağını umuyorum," dedi Zhao.

Çin'in önde gelen bisiklet paylaşım şirketlerinden biri olan Hellobike, hizmetlerinin Çin'deki 500'den fazla şehri kapsadığını ve kayıtlı kullanıcı sayısının 600 milyonu aştığını söyledi.

Kaynak: China Daily

Bakmadan Geçme