• Haberler
  • Aktüel
  • AB Çalışanları: Gazze'ye sessiz kalmak AB projesi başarısız demektir

AB Çalışanları: Gazze'ye sessiz kalmak AB projesi başarısız demektir

Avrupa Birliği (AB) kurumları ve ajanslarının 200'den fazla çalışanı, Gazze'deki insani krize AB'nin tepkisinin artan endişe uyandırdığını belirten bir mektubu imzaladı. Mektup, AB'nin temel değerlerine ve barışı teşvik etme amacına aykırı olduğunu iddia ederek, AB'nin en üst düzey üç yetkilisine yönelik, 211 kişi tarafından imzalandı. 

Uluslararası Adalet Divanı'nın Ocak ayındaki kararına atıfta bulunarak, mektup, Filistinlilere karşı soykırım sözleşmesi altında inandırıcı bir risk olduğunu öne sürerek, AB'nin "Filistinlilerin durumu karşısındaki sürekli ilgisizliğinin", devlet güvenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi bağımsızlığının belirlendiği bir kural tabanlı sistem yerine, sadece gücün kullanımının belirlediği bir dünya düzenini normalleştirmesinin riskini taşıdığını belirtiyor.

Avrupa projesinde başarısızlık

"Mektup, "Avrupa'yı yaratan dedelerimizin, II. Dünya Savaşı dehşetlerinin tanıkları olarak, böyle karanlık bir dünya düzeninin önüne geçmek için yarattıkları Avrupa" ifadesiyle devam ediyor. "Uluslararası hukukun erozyonu karşısında kayıtsız kalmak, onların hayal ettiği Avrupa projesinde başarısız olmak anlamına gelir. Bu bizim adımıza olamaz."

Guardian Gazetesi tarafından verilen habere göre; Benetti, "Liderlerimizin insan hakları konusunda çok sesli olduklarını ve Avrupa'yı insan hakları feneri olarak tanımladıklarını duyduktan sonra birdenbire Gazze'de yaşanan kriz hakkında sessiz kalmalarına inanamadık," dedi. "Bu, bizim için kabul edilemezdi."

Organizatörler, mektuba 100 imza ulaşmayı ummuşlardı - ki bu rakam, mektubun yayılmasıyla hızla aşıldı. Cuma günü halka açık bir versiyonu yayınlanan mektup, imzalayanların gizliliklerini organizatörler tarafından taahhüt edildiği için isimlerini içermiyor.

Mektup, ateşkes çağrısında bulunan birçok STK'ya dikkat çekiyor ve "AB'nin bu giderek umutsuz çağrılara yanıt verememesi, AB'nin ve bizim temsil ettiğimiz değerlerle açık bir çelişki içindedir" diyor.

İsrail'e ambargo talebi

AB'nin derhal ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunmasını talep ediyor ve bu talebi, üye devletlerin İsrail'e doğrudan ve dolaylı silah ihracatını durdurmalarını resmen talep etmek üzere bir istek listesine ekliyor.

Benetti, girişimin Filistin yanlısı olmadığını vurguladı ve çatışmada parti tutucu bir duruşu amaçlamadığını söyledi. "Daha çok, yaşananların uluslararası hukuk ilkelerini tehlikeye attığını ve bizim için önemli ve varsaydığımız uluslararası hukuk prensiplerini tehlikeye atacağını düşündüğümüz için imzaladık," dedi.

Mektubun, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'e Cuma günü iletilmesi bekleniyor.

Bu, AB personelinin Gazze'deki İsrail savaşına karşı protesto etmek için Brüksel'de yürüdüğü haftalardan sonra geldi. Çalışanlar "Avrupa kurumlarının inşa edildiği hak, prensip ve değerler için bir araya geliyoruz. " diye ifade kullandılar.

Bakmadan Geçme