Depremzedelerden sigorta ödemelerinin iadesi istendi

6 Şubat'ta 2023'te Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonucunda 50 binden fazla yurttaş hayatını kaybetti ve binlerce bina yıkıldı veya hasar gördü. Deprem sonrası hasar tespitleriyle ilgili çeşitli tartışmalar meydana geldi. Birçok binanın hasar durumu yapılan itirazlar sonucunda değiştirildi. Bu süreçte Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından yapılan sigorta ödemeleri de yurttaşları mağdur etti.

Bazı binalar başlangıçta ağır hasarlı olarak tespit edildi ve buna göre DASK ödemeleri yapıldı. Ancak, daha sonra hasar durumu değiştirilen binalar için ödenen sigorta tutarları, DASK tarafından geri talep edilmeye başlandı. Bu durum, depremzedelerin zaten zor olan koşullarını daha da kötüleştirdi.

Hatay Antakya’da yaşayan ve ismini vermek istemeyen bir depremzede, depremin ardından ağır hasarlı olarak tespit edilen binası için aldığı 177 bin TL'nin, hasar tespitinin değişmesi nedeniyle 150 bin TL'sinin geri istendiğini belirtti. Bu kişi, şu anda kirada yaşadığını ve söz konusu parayı geri ödeyebilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Söz konusu kişi "Taşındım. Şu an kirada yaşıyorum. Her şeyimiz orada kaldı. Bu parayı ödeyebilmem şu an mümkün değil" dedi.

 

Bakmadan Geçme