• Haberler
  • Memur
  • Cumhurbaşkanı'nın kararnameyle vali yardımcısı ve kaymakam atama yetkisine de iptal

Cumhurbaşkanı'nın kararnameyle vali yardımcısı ve kaymakam atama yetkisine de iptal

Cumhurbaşkanı'na vali yardımcısı, kaymakam ve hudut mülki idare amirlerini atama yetkisi veren düzenleme AYM tarafından iptal edildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanı'na vali yardımcısı, kaymakam ve hudut mülki idare amirlerini atama yetkisi veren düzenlemeyi iptal etti.

T24'ten Sibel Yükler'in haberine göre, kararda, Cumhurbaşkanı'nın sadece üst kademe yöneticilerin atanmasına ilişkin karar verebileceği vurgulandı. İlgili kanunda vali yardımcısı, kaymakam ve hudut mülki amirlerin yer almadığı belirtilerek, atama yetkisinin kanunla düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

AYM, 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde yapılan düzenlemelerin bazılarını iptal etti. Kararın ardından doğacak hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edecek nitelikte olduğu düşünülerek, kararın 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verildi. Bu süre içinde yeni yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor.

Kararda, 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 271. maddesine eklenen 2 ve 3 numaralı fıkralara ilişkin düzenlemeler de iptal edildi. AYM, ilgili kadrolara atanma şartlarının kanunla düzenlendiğini hatırlatarak, vali yardımcıları, hudut mülki idare amirleri ve kaymakamların üst kademe yöneticisi olmadığını belirtti.

AYM'nin kararıyla, Cumhurbaşkanı'nın sadece üst kademe kamu yöneticilerinin atanmasıyla ilgili yetkisi olduğu vurgulandı. Bu nedenle, CBK ile diğer kamu görevlilerinin atanma esaslarının belirlenemeyeceği ifade edildi.

Bakmadan Geçme