Çocuk işçiliğinde yüz kızartan artış: Bir yılda 3,5 puan

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında ülkemizin yüzde 26'sını oluşturan çocuk nüfusunun işgücüne katılım oranındaki artışı duyurdu

  • 96

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında ülkemizin yüzde 26'sını oluşturan çocuk nüfusunun işgücüne katılım oranındaki artışı duyurdu. Bu rakam geçen yıla göre oldukça dikkat çekici bir yükselişi ifade ediyor. Çocuk işçiliği, 15-17 yaş grubundaki gençler arasında özellikle erkeklerde yüzde 32.2'ye kadar çıktı.

Bu veriler, çocuk işçiliğinin yoksullukla doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor. Üzücü bir şekilde, çocukların eğitimden uzaklaşmasına neden olan bu durum, son iki yılda yaklaşık yedi puanlık bir artışı beraberinde getirdi. 2021'de yüzde 16.4 olan çocuk işçiliği oranı, 2023'te yüzde 22.1'e ulaştı.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye'deki çocuk nüfusu 2023 yılının sonunda 85 milyon 372 bin 377 kişiden oluştu. Bu nüfusun 22 milyon 206 bin 34'ünü çocuklar oluşturuyor. Çocuk işçiliği ile mücadelede önemli bir gösterge olan bu rakamlar, ülkemizin geleceği adına endişe verici bir tabloyu ortaya koyuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın örgün eğitim istatistiklerine göre, okul öncesi eğitim seviyesinde beş yaş net okullaşma oranı 2023'te yüzde 85'e yükseldi. Ancak bu olumlu gelişmelere rağmen çocuk işçiliği konusundaki artış, hala ciddi bir sorun olarak karşımızda duruyor.

Ulusal Eğitim İstatistikleri Veri Tabanı'na göre, eğitim kademesinde ortaokul tamamlama oranı yüzde 96.3, ortaöğretim tamamlama oranı ise yüzde 80.3'e yükseldi. Bu veriler, eğitimin çocuk işçiliğiyle mücadeledeki önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Ancak, çocuk işçiliğinin azaltılması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerekiyor.

 

Bakmadan Geçme