• Haberler
  • Emekli
  • CHP liderinden emeklilere 15 maddelik uçuk öneriler

CHP liderinden emeklilere 15 maddelik uçuk öneriler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Büyük Eğitim Mitingi’nin ardından bu hafta Ankara Tandoğan Meydanı’nda 'Büyük Emekli Mitingi' düzenlendi. CHP lideri Özgür Özel emeklilere öyle vaatlerde bulundu ki evlere şenlik. Emeklilere yönelik 15 maddelik önerisini görünce eyvah diyorsunuz. Adam uçmuşta uçmuş. Adeta ülkenin başına gelenlerin büyük bir kısmının EYT ve 3600 ek gösterge düzenlemesi olduğunu unutulmuşcasına açıklamalarda bulunmanın büyük bir sorumsuzluk olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Özgür Özel'in tek açıklamadığı konu ise vaatlerinin kaynağının tutarı.

Konu uzmanı olan hiçbir kişi en düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olmasına olumlu bakamaz. Çünkü emekli maaşı ödenen primlerle doğru orantılıdır.

CHP liderinin emekliler için 15 maddelik önerisi

1. En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.

2. Prim düzenleme katsayısı aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetle ölçüde artıralım.

3. İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımları ortada kaldıralım.

4. Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını fiyat farklarını muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım.

5. Emeklinin ortezlerinden protezlerine ayağını kaybetmiş bu vatan için çalışırken, protezi var eskimiş verdikleri para olması gerekenin 30'da 1'i; ortezde protezde en iyisi emekliye hemen ödenmeli

6. Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı.

7. Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalı.

8. Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanları bayram ikramiyeleri eşitlenmeli, ilaç katkı payları düşürülmeli. Onlara promosyon ödemesi yapılmalı.

9. Emekliler için emekli kart çıkarılmalı.

10. Elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.

11. Emeklilikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının emekli askerlerin sorunları çözülmelidir.

12. 65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde şoför esnafını da düşünerek onları karşı karşıya bırakmadan kanun yoluyla devlet eliyle devletin cebinden çözülmelidir.

13. Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek uygulaması kesintisi bitirilmeli.

14. Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir defaya mahsus bütün faizleri silinerek 5 yıla bölünmeli, bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır.

15. Vergide adalet mutlaka sağlanmalı, dolaylı vergi kademeli olarak sıfırlanmalı.

 

Bakmadan Geçme