• Haberler
  • Memur
  • Büyük memur sendikaları toplu sözleşme desteğinden fazla aidat almamalı

Büyük memur sendikaları toplu sözleşme desteğinden fazla aidat almamalı

2023 yılında yüzde 2'nin altında üye kaydeden sendikaların üyelerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenmemesine büyük sendikaların sebep olduğu ifade ediliyor. Büyük sendikaların, küçük sendikaların yok olmasını amaçladığı iddia edilirken AYM'nin kararı sonrasında büyük sendikalar tepkilerin boy hedefi oldu. MEMUR5.COM editörü konuyu etraflıca analiz masasına yatırıyor.

Memurların toplu sözleşme ikramiyesinin iptaline sebep olan memur sendikalarının, fedakarlık yaparak en basitinden toplu sözleşme desteği tutarından daha fazla aidat almaması gerekiyor.

Büyük memur sendikalarının toplu sözleşme desteğinin çok üzerinde aidat alması, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) toplu sözleşme ikramiyesini iptal etmesiyle gündeme geldi.

Memur sendikaları üyelerinden toplu sözleşme desteğinden niye fazla aidat alıyor? Ya da bir yargı cümlesi ile ifade edelim: Büyük memur sendikaları toplu sözleşme desteğinden fazla aidat almamalı.

Büyük memur sendikalarının toplu sözleşme desteğinden daha fazla aidat alması, AYM'nin toplu sözleşme ikramiyesini iptal etmesiyle gündeme geldi. 2023 yılında yüzde 2'nin altında üye kaydeden sendikaların üyelerine toplu sözleşme desteği ödenmezken büyük sendikaların bu duruma sebep olduğu ifade ediliyor. Büyük sendikaların, küçük sendikaların yok olmasını amaçladığı iddia edilirken AYM'nin kararı sonrasında büyük sendikaların tepkilerin boy hedefi oldu.  MEMUR5.COM editörü konuyu etraflıca analiz masasına yatırıyor.

AYM, 375 sayılı KHK'nın ek 4'üncü maddesinde yer alan toplu sözleşme ikramiyesini iptal etmişti.

Sendikalar 'Ek Protokol' yapılarak bu sorunun çözüleceğini belirtmişler ve buna ilişkin talepleri içeren yazıları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na iletmişlerdi.

Ancak memurların e-Devlet'te yer alan 15 Mart tarihli bordrolarında sendika üyesi memurların tamamının toplu sözleşme ikramiyesinin iptal edilerek 190,22 TL tutarındaki toplu sözleşme desteği ödemesi yapıldığı görülüyor.

Buna göre sendika üyesi kamu personelinin maaşında 537,93 -190,22 = 347 TL eksilme oldu.

Bu nedenle MEMUR5.COM öneriyor; yüzde 2'den fazla üyesi olan sendikalar yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar toplu sözleşme desteği tutarı olan 190,22 TL'den daha fazla üyelik aidatı almamalıdır. Çünkü ısrarla düzenleme yapılmasını istemişler ve muratlarına ermişlerdi. Şimdi de fedakarlık sırası onlarda. En azından düzenleme yapılıncaya kadar bu fedakarlığa katlansınlar.

Süreç nasıl gelişti ve neler yaşandı?

Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği düzenlemenin niçin yapıldığını da MEMUR5.COM editörü açıklıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında sendikalı memurlardan yüzde 2'yi aşan sendikalara üye olanların sayısı yaklaşık olarak 2 milyon 19 bin kişidir. 

En az yüzde 2'sini üye kaydedemeyenlerin toplam sendikalı üye sayısı ise 111 bin kişidir. Yani kavganın sebebi 111 bin kişinin büyüme riskiydi. Görüleceği üzere büyük sendikalarla küçükler arasında rakamsal olarak kıyaslanamayacak kadar çok büyük fark vardır. Ancak büyükler buna dahi tahammül edemediler ve 375 sayılı KHK'nin ek 4 üncü maddesindeki düzenlemenin kanunlaşması için ısrar ettiler.

Büyük sendikaların toplu sözleşme ikramiyesindeki yüzde iki ısrarı rekabeti ortadan kaldırarak küçük sendikalarının yok olmasının yollarına taş döşemekti. Nitekim de öyle oldu. Küçük sendikaların tepkilerine rağmen düzenleme kanunlaştı.

Maalesef rekabet fazla sevilmiyor. Küçük sendikaların üye artırmak için olağanüstü gayretleri ve yeni üyelere dokunmaları büyük sendikaları rahatsız etmişti.

Bunun için en pratik yöntem, yüzde 2 üye kaydedemeyen memur sendikalarına üye olanlar için toplu sözleşme ikramiyesinin ödenmesine engel olmaktı. Nitekim üye sayısı yüzde 2'nin altında olanların üyelerine ödenen toplu sözleşme desteğinin aylık tutarı yaklaşık 190 TL idi. Yani bunlar toplu sözleşme ikramiyesi alamıyorlar sadece toplu sözleşme desteği alıyorlardı.

Bu yolla büyük sendikalardan küçük sendikalara üye akışı sona erecek hatta küçük sendikalardan büyük sendikalara toplu sözleşme ikramiyesi nedeniyle üye akışı sağlanacaktı.

Sonuçta Anayasa Mahkemesi (AYM) 375 sayılı KHK'nin ek dördüncü maddesindeki düzenlemeyi iptal etti. Şimdi büyük sendikalar suçlu aramaya başladılar. Büyük sendikaların aynaya bakma yerine sağda solda suçlu aramaları en hafifinden etik değildir. Ümit ederiz ki AYM'nin verdiği karardan ders alınır da benzer düzenlemelere bundan sonra tevessül edilmez.

Şimdi fedakarlık sırası yüzde 2'yi aşan büyük sendikalarda  

Şimdi fedakarlık sırası yüzde 2 üye sayısını aşan büyük sendikalarda. Israrla düzenleme yapılmasını istediler ve başardılar da. Düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu bilmek için hukukçu olmaya gerek olmadığını ifade etmemiz gerekiyor. Yani düzenlemenin Anayasa Mahkemesinden döneceği belliydi ve nitekim de öyle oldu. Kimse sağda solda suçlu aramasın. yanlış düzenelemede ısrar edenler bu işin tek suçlusudur nokta. Şimdi de fedakarlık sırası onlarda. En azından düzenleme yapılıncaya toplu sözleşme desteği tutarı olan 190,22 TL'den daha fazla üye aidatı almayarak birazcık fedakarlığa katlanmaları gerkiyor. Ne dersiniz haksız mıyız?

 

Bakmadan Geçme