• Haberler
  • Memur
  • Bakandan 'Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinden kaynaklanan atamalar geçersiz değil' açıklaması

Bakandan 'Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinden kaynaklanan atamalar geçersiz değil' açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle ilgili tartışmalara açıklık getirdi.

Bakan Tunç, bu kararnameler aracılığıyla gerçekleştirilen atama ve diğer yetkilendirme işlemlerinin geçersiz olduğu şeklindeki yorumların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Tunç, AYM'nin iptal kararlarının şekil yönünden verildiğini aktardı. Tunç, AYM'nin düzenlemelerin kanunla yapılması gerektiğine karar vererek kanun koyucuya 12 aylık bir süre tanıdığını dile getirdi.

Bakan Tunç, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni hükümet sistemi kapsamında Anayasa'dan, kanunlardan ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinden kaynaklanan atama ve diğer yetkilerinin geçersiz olduğu veya yok sayıldığı şeklindeki yorumlar gerçek dışıdır" ifadesini kullandı.

Adalet Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle gerçekleştirilen atamaların geçerliliği konusunda net bir şekilde konuştu. Üst kademe kamu yöneticilerinin atama görevinin Cumhurbaşkanına ait olduğunu ve bu atamaların usul ve esaslarının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlendiğini vurguladı. Bakan Tunç, Anayasa'nın 104. maddesine göre üst kademe kamu yöneticilerinin atama görevinin Cumhurbaşkanına ait olduğunu hatırlattı ve bu atamaların usul ve esaslarının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlendiğini söyledi. Tunç, "Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yürürlüktedir" dedi. Bu açıklamalarla Bakan Tunç, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri aracılığıyla yapılan atamaların hukuki geçerliliğini ve bu atamaların Anayasa'ya uygun olduğunu savundu.

Bakmadan Geçme