• Haberler
  • Memur
  • AK Parti'li belediye başkanının yeşil pasaportuna 'usulsüzlük' iptali

AK Parti'li belediye başkanının yeşil pasaportuna 'usulsüzlük' iptali

Rüşvet ve adrese teslim ihale yapmak gibi suçlardan dolayı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından idari soruşturma başlatılan Diyarbakır'ın AK Parti'li eski Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu'nun yeşil pasaportu iptal edildi. Beyoğlu ve ailesinin yeşil pasaportlarına da el konuldu.

 Beyoğlu, bir müteahhitten ruhsat ve kazı izni için 5,5 milyon lira rüşvet istemesi nedeniyle “Rüşvet almak ve icbar suretiyle irtikâp” suçlamasıyla ağır ceza mahkemesinde yargılanacak. Beyoğlu’nun adli kontrol kararı ve yurtdışına çıkış yasağı nedeniyle yeşil pasaportu iptal edildi. Aynı zamanda, eşi Dürdane Beyoğlu ve birinci derece yakınlarının da pasaportlarının iptal edildiği öğrenildi.

Görev süresi 31 Mart’ta sona eren Hüseyin Beyoğlu’nun, yurtdışına kaçma ve delilleri karartma ihtimaline karşı tüm sınır kapıları ile havalimanlarındaki dış hatlar terminalleri uyarıldı. Beyoğlu’nun avukatlarının adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebi, mahkeme tarafından kuvvetli suç şüphesi ve kaçma ihtimali nedeniyle reddedildi.

8 usulsüzlük iddiası

Müfettişlerin hazırladığı raporda, Beyoğlu’nun belediye başkanlığı döneminde kamuyu zarara uğrattığı 8 farklı usulsüz işlem tespit edildi:

1. Araç Kiralama İhalesi: 54 milyon liralık ihale, belirli firmaların rekabeti daraltacak şekilde düzenlendi. İhaleye katılan üç firmanın aynı gruba ait olduğu ortaya çıktı.

2. İmarlı Arsaların Satışı: Belediyeye ait arsalar, gerçek değerinin dörtte biri fiyatına sahte kaşe ve imzalar kullanılarak satıldı.

3. Asfalt İhalesi: 88 milyon 760 bin liralık ihale, gerçek değerinin üç katı fiyatına verildi. İhaleye katılan firmaların bağlantılı olduğu belirlendi.

4. Kaçak Yapılaşma: Deprem sonrası kaçak, ruhsatsız yapılaşmalara göz yumuldu.

5. Arsa Takasları: İmarlı arsalar, değersiz susuz tarlalarla usulsüz olarak takas edildi.

6. MASAK Blokesi: 30 milyon lira para girişine yönelik hesap bloke edildi. Paranın kaynağı açıklanamayan işlemler içeriyordu.

7. İmar Karşılığı Ticari İlişki: AKP milletvekili ile imar artırımı karşılığında plazaya ortak olma anlaşması yapıldı.

8. Köyün İmara Açılması: Susuz tarlaların imara açılması karşılığında bir plaza satın alındı, ancak araziler imara açılamadı.

Sahte akıl sağlığı raporu ile emekli olup soyadını değiştirmiş

Hüseyin Beyoğlu’nun, imamlık yaparken sahte akıl sağlığı raporu alarak malulen emekli olduğu ve soyadını değiştirdikten sonra AK Parti’den belediye başkan adayı olarak siyasete girdiği öğrenildi.

Bakmadan Geçme