5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu?

TÜİK, bugün Mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Bu veriler, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranını belirlemede önemli bir rol oynuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün Mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Bu veriler, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranını belirlemede önemli bir rol oynuyor. Milyonlarca memur ve emekli, 5 aylık enflasyon farkını merakla bekliyor. İşte güncel 5 aylık enflasyon farkı hakkında detaylar...

Ocak'tan bu yana enflasyon rakamları

Ocak ayından bu yana biriken enflasyon farkı, memur ve emekli maaş artışlarının ne kadar olacağını belirleyecek. Memur ve emekli maaşlarına Temmuz ayında yapılacak zam için enflasyon farkı büyük önem taşıyor. TÜİK'in bugün açıkladığı Mayıs ayı enflasyon verileriyle birlikte, 5 aylık enflasyon farkı da belli oldu. 

Mayıs ayı enflasyon verileri

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,37 arttı. Bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 75,45 olarak gerçekleşti. On iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 62,51 olarak kaydedildi.

5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu?

Mayıs ayı enflasyon verileriyle birlikte memur ve emeklilerin zam oranını belirlemede etkili 5 aylık enflasyon farkı da netleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri, Ocak ayı için yüzde 6,70, Şubat ayı için yüzde 4,53, Mart ayı için yüzde 3,16, Nisan ayı için yüzde 3,18 ve Mayıs ayı için yüzde 3,37 enflasyon farkı elde etmiş oldu. Böylece, Mayıs ayı itibarıyla 5 aylık enflasyon farkı toplamı yüzde 22,72 olarak belirlendi.

Temmuz ayı zam oranı kesinleşiyor

Memur maaşları ve emekli memur aylıklarına Ocak ayında yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yapıldı. Temmuz ayında ise yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Ocak ayındaki toplu sözleşme zammını aşan enflasyon farkı, Temmuz ayında maaşlara yansıtılacak. Beş aylık enflasyon farkı ve yüzde 10 toplu sözleşme zammıyla birlikte memur ve emekli memur maaşlarında yüzde 17,32 oranında artış yapılması kesinleşmiş durumda.

Haziran ayı enflasyon verileri bekleniyor

Net rakamlar, Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin enflasyon verilerinin de belli olmasıyla kesinleşecek. Haziran ayı enflasyonu, Temmuz ayının ilk haftasında açıklanacak. Böylece memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı tamamen netleşmiş olacak.

Bakmadan Geçme