• Haberler
  • Aktüel
  • 1950'den sonra bir ilk: CHP 74 yıl aradan sonra Balıkesir Belediyesini kazandı

1950'den sonra bir ilk: CHP 74 yıl aradan sonra Balıkesir Belediyesini kazandı

CHP 1950 yılından bu yana Balıkesir'de ilk kez belediye başkanlığını kazandı.

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri birçok ilke sahne oldu. Bunlardan biri de 74 yı aradan sonra CHP'nin Balıkesir Belediye Başkanlığını kazanması oldu.

Sandıkların yüzde 93'ü açıldığında CHP adayı Ahmet Akın yüzde 50.67 oy alarak belediye başkanlığını garantiledi. Rakibi AK Parti'nin adayı Yücel Yılmaz ise yüzde 40.60 oy oranında kaldı. Kesin olmayan sonuçlara göre İYİ Parti adayı Turhan Çömez yüzde 3.02'lik oy oranıyla üçüncü, Yeniden Refah Partisi'nin adayı Tanju Akçe ise yüzde 1.91'lik oy oranıyla dördüncü sırada yer aldı.

Balıkesir Belediye Başkanlığını 1963-2014 yılları arasında farklı partiler kazanmıştı. Adalet Partisi, Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi ve MHP bu dönemlerde Balıkesir Belediye Başkanlığı'nı kazanmıştı. Ancak 2014 yılından itibaren AK Parti adayları bu kenti yönetmeye başlamıştı. Son seçimle birlikte Balıkesir, uzun bir aranın ardından CHP'ye ev sahipliği yapmış oldu.

Ahmet Akın kimdir?

Ahmet Akın, Türk iş insanı ve siyasetçidir. 13 Ağustos 1973 tarihinde Balıkesir'in Gönen ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Gönen'de tamamladıktan sonra İzmir Atatürk Lisesi'ni bitirmiştir. Akın, dil ve ekonomi eğitimleri için İngiltere'nin Cambridge şehrinde Eurocenter kursunda eğitim aldı ve siyaset eğitimini Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Beykent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden mezuniyetinin ardından Selçuk Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans yapmıştır. İspanya'da "Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Üretimi" konulu eğitim ve seminerlere katılmıştır.

Siyasi kariyerine Haziran 2015 Türkiye genel seçimleriyle adım atmıştır. Bu seçimde Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Balıkesir milletvekili seçilmiştir. Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde tekrar CHP'den Balıkesir milletvekili olarak seçilmiş ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu'nda üyelik yapmıştır. 2016 yılında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı olmuştur.

2018 Türkiye genel seçimleri öncesinde 14 CHP'li milletvekili ile birlikte grup kurabilmek için İYİ Parti'ye geçmiştir. Ancak 10 Mayıs 2018'de bu milletvekillerinin CHP'ye geri döndüğü açıklanmıştır. 2018 genel seçimlerinde tekrar Balıkesir'den CHP milletvekili seçilmiştir.

2019 yerel seçimleri öncesinde CHP Parti Meclisi tarafından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilmiştir. Ancak CHP ile İYİ Parti arasında yapılan ittifak sonucunda adaylıktan çekilmiştir. CHP 37. Olağan Kurultayı'nda parti meclisi üyesi seçilmiş ve CHP Merkez Yürütme Kurulu'nda enerji ve altyapı projelerinden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görevlendirilmiştir.

1 Haziran 2023'te MYK toplantısında genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na istifasını sunmuş ve MYK'dan istifa etmiştir. Ancak 5 Haziran 2023'te CHP tarafından yapılan açıklamaya göre Ahmet Akın, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak atanmıştır.

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde CHP'den Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiştir.

 

Bakmadan Geçme