• Haberler
  • İşçi
  • Stajyer ve çıraklara erken emeklilik hakkı verilecek mi?

Stajyer ve çıraklara erken emeklilik hakkı verilecek mi?

Erken emeklilik sürecinde stajyer ve çıraklık mağdurlarına dair merak edilenleri konunun uzmanı açıkladı

Erken emeklilik sürecinde stajyer ve çıraklık mağdurlarına dair merak edilenleri SGK Baş Uzmanı İsa Karakaş açıkladı.

EYT sürecinde bir gün farkla ya da stajyer ve çırak primlerinin sayılmaması sebebiyle erken emekli olamayan birçok işçi bulunuyor. Bu durum özellikle avukat ve doktorlar için düzeltilmiş olsa da, sanayi işçileri mağduriyet yaşıyor.

SGK Baş Uzmanı İsa Karakaş, çırak ve stajyer primleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Seçim sürecinden sonra çözüm beklenen staj ve çırak primlerindeki mağduriyetin devam ettiğini ifade eden Karakaş, bu durumun bir masa başı ayrımcılığı olduğunu dile getirdi.

TGRT'ye konuşan Karakaş, özellikle sanayide ağır şartlarda çalışan işçilerin prim hakkında yaşadığı düşüklüğün bir mesleki haksızlık olduğunu belirtti.

Karakaş, şu sözlerle konuşmasına devam etti: "Avukatlar ve doktorlar borçlanma hakkına sahip ancak sanayide çalışanlara bu hak tanınmıyor. Bu durum büyük bir mağduriyete sebep oluyor. En çok ihtiyacı olan sanayi çıraklarına ise prim borçlandırma hakkı verilmedi. Bu durum mağduriyetin sayısını artırıyor. Seçim sürecinde bu konuda sözler verildi ancak henüz yasal bir adım atılmadı."

Staj ve çırak primlerinin hesaplanmaması nedeniyle 250 binden fazla kişi mağdur oldu. Ancak son zamanlarda 50 bin kişinin mağduriyetinin giderildiği belirtiliyor. Buna karşın, stajyer ve çırakların erken emeklilikten faydalanabilmesi için halen bir düzenleme yapılmadı.

Geçtiğimiz ay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, staj mağdurları ve kademeli emeklilik hakkında açıklama yapmıştı. Ancak henüz bu konuda somut bir adım atılmış değil.

Staj ve çırak mağdurları, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların erken emeklilik hakkından yararlanamamasını eleştiriyorlar. Yıpranma payı ve erken yaşta başlayan iş hayatı nedeniyle staj ve çıraklık dönemlerindeki primlerinin çalışma primine dahil edilmesini talep ediyorlar.

Bakmadan Geçme