• Haberler
  • Aktüel
  • Fitch'in Türkiye uyarısı: Ekonomide kârlılıkta düşüş bekleniyor

Fitch'in Türkiye uyarısı: Ekonomide kârlılıkta düşüş bekleniyor

Fitch Ratings'in son üç aylık Turkish Bank Datawatch raporunda, Türk bankalarının karlılığında 2024 yılında genel bir düşüş öngörüldü.

  • 88

Fitch Ratings'in son üç aylık Turkish Bank Datawatch raporunda, Türk bankalarının karlılığında 2024 yılında genel bir düşüş öngörüldü.

Ekonomi gazetesinin haberine göre, raporda, karlılık düşüşünün nedenlerinden bazıları olarak marj baskısı, artan mevduat ve swap maliyetleri, düşen TÜFE endeksli kazançlar, kredi değer düşüklüğü maliyetleri ve operasyonel harcamalar üzerindeki enflasyonist baskılar gösterildi.

Fitch, 2024 yılında varlık kalitesinde ılımlı bir zayıflama beklediğini de raporunda belirtti.

Daha önce bu hafta gerçekleştirdiği bir panelde Fitch, Türkiye'nin mali duruşunun açıkça genişleyici pozisyonda olduğu uyarısında bulunmuştu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin maliye politikasını sıkılaştırması gerektiğini belirtmişti.

Morales, Türkiye'nin ekonomisindeki kırılganlıkların azaldığını ve cari açıkta daralmanın devam ettiğini vurgulamıştı. Ayrıca, Türkiye'nin enerji ve altın ithalatındaki gerilemenin cari açığa olumlu yansıdığını ve uluslararası rezervlerin Mart ayının başındaki seviyelere yeniden yükseldiğini dile getirmişti.

Fitch'in uyarıları, Türkiye'nin ekonomik politikalarını şekillendirirken dikkate alınması gereken önemli bir gösterge olarak öne çıkıyor.

 

Bakmadan Geçme