Yılmaz Büyükerşen'e dava

Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen ve dört kişi hakkında, yönetici pozisyonlarında bulundukları vakıf ve şirketler üzerinden "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" iddialarına ilişkin dava açıldı. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Suçlamalar

İddianamede Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü ve Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü zarar gören kurumlar olarak belirtiliyor. Sanıkların kendilerine emanet edilen malı kötüye kullanarak haksız mal edindikleri ileri sürülüyor. Devlet Denetleme Kurulu'nun raporu ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nın topladığı bilgi ve belgeler doğrultusunda hazırlanan iddianamede, Büyükerşen'in rektörlük döneminde kurduğu Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı (ESBAV) üzerinden usulsüz işlemler yapıldığı iddia ediliyor.

İddianamede, vakıf ve şirketler aracılığıyla Büyükerşen ve ailesinin menfaat sağladığı, bazı mülklerin rayiç bedellerin altında satılarak vakfa ait şirketlerin zarara uğratıldığı belirtiliyor. Bu süreçte bir şirketin içinin boşaltılarak diğer bir şirketin paylarının artırıldığı ve toplamda 876 bin 16 lira zararın oluştuğu ifade ediliyor.

Sanıklar ve talep edilen cezalar

İddianamede Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet D. için "güveni kötüye kullanma" suçundan ayrı ayrı 1 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 3 bin güne kadar adli para cezası, "haksız mal edinme"den ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 milyon liradan 10 milyon liraya kadar ağır para cezası talep ediliyor. Diğer sanıklar Erol Nezih O., Yavuz T., ve Çetin K. hakkında da benzer suçlamalarla 1 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 3 bin güne kadar adli para cezası isteniyor. Ayrıca haksız edinilen malların zorla alımına ve bu değerin Hazine'ye ödenmesine karar verilmesi talep ediliyor.

Sanıklar iddianamedeki suçlamaları reddetti.

Dava Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Bakmadan Geçme