Yargıya yapay zeka

Yapay zeka teknolojisinin yargı sistemiyle entegrasyonunu sağlamak amacıyla stratejik adımlar atılması gündemde.

Adalet Bakanlığı, yapay zeka teknolojisinin yargı sistemiyle entegrasyonunu sağlamak amacıyla stratejik adımlar atmaya hazırlanıyor.

Yeni Şafak gazetesinden Oğuzhan Ürüşan'ın haberine göre, Bakanlık, gelecek 4 yılı kapsayan strateji planında yapay zeka kullanımına ilişkin önemli hedefler belirledi.

Bu kapsamda, yargılama süreçlerini desteklemek üzere yapay zeka tabanlı öneri destek sistemleri geliştirilecek. Özellikle adli sicil ve istatistik çalışmalarında yapay zeka uygulamaları kullanılacak. Bu sayede, daha güvenilir istatistik veriler elde edilerek, yargı sisteminin karşılaştığı sorunlara yönelik çeşitli çözüm önerileri geliştirilebilecek.

Adli sicil silme ve düzeltme başvurularının değerlendirilmesinde yapay zeka algoritmalarının kullanılması da planlanıyor. Bilişim hizmetleri alanında yapay zeka teknolojilerinin ve bilişim sistemlerinin değerlendirilmesiyle, bölge adliye mahkemelerindeki görev uyuşmazlıklarının azaltılması hedefleniyor.

Ayrıca Adli Tıp Kurumu'nun teknolojik altyapısının güçlendirilmesi için yapay zeka teknolojilerinden daha etkin bir şekilde faydalanılması öngörülüyor. Bu doğrultuda, Adalet Bakanlığı bünyesinde bir merkez kurularak yapay zeka uygulamalarının etik ve hukuki çerçevesi belirlenecek.

Bakmadan Geçme