• Haberler
  • Memur
  • Yargıtay seçiminde 'Züğürt Ağa' sahnesi: Başsavcıya bir oy çıktı

Yargıtay seçiminde 'Züğürt Ağa' sahnesi: Başsavcıya bir oy çıktı

Yargıtay Başkanlığı için 36'ncı turdan da sonuç çıkmadı. Yargıtay Başsavcılığı seçiminde ise mevcut başşavcıya, 'Züğür Ağa' filmi misali kendisinden başka oy veren çıkmadı.

Yargıtay Başkanlığı için 36’ncı turdan da sonuç çıkmadı. Yargıtay Başsavcılığı seçiminde ise mevcut başşavcıya kendisinden başka oy veren olmadı.

Türkiye gazetesinden Yeşim Eraslan, seçim maratonunu detaylı olarak haberleştirdi.

Yargıtay Başkanlığı seçimlerinde yaşanan kriz, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk’ün adaylıktan çekilmesiyle de çözülemedi. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın 4 yıllık görev süresinin dolması sebebiyle yeni Yargıtay Başkanı’nı seçmek için gerçekleştirilen seçimlerin 36’ncı tur oylamasında da adaylar yine salt çoğunluk sayısı olan 175 oyu alamadı.

Mehmet Akarca’ya 111, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez’e 169 oy çıktı. Yargıtay kulislerinde Şentürk’ün Akarca’nın lehine çekildiği yorumları yapılıyordu ancak başkanlık koltuğuna en çok yaklaşan isim Kerkez oldu. Kerkez, başkanlık koltuğunu 6 oyla kaçırdı. 327 Yargıtay üyesinin oy kullandığı 36’ncı tur oylamada 11 boş, 36 geçersiz oy çıktı. Seçimler 37’inci tur oylama ile bugün devam edecek.

Şahin üyelerden çizik yedi

Yüksek yargıçlar dün sadece başkanını değil Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nı belirlemek için de sandık başına gitti. Başsavcılık için yapılan seçimlerde mevcut Başsavcı Bekir Şahin de dâhil olmak üzere 7 aday yarıştı. Yaşar Şimşek 86, Yargıtay Başkanlık adaylığından çekilen Muhsin Şentürk 77, Hakan Yüksel 56, Mustafa Erol 33, Yusuf Kuzu 32, Ali Doğan 22, Veli Dalgalı 7, Bekir Şahin ise 1 oy aldı. Şahin’in bir oy alması akıllara Züğürt Ağa filmini getirdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun, kendi üyeleri içinden göstereceği adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor. Oylamada en çok oy alan 5 üye aday gösterilmiş sayılıyor. Bu sebeple Şimşek, Şentürk, Yüksel, Erol ve Kuzu’nun isimlerinin yer aldığı sıralı liste Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 gün içinde adaylardan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçecek. Erdoğan'ın sıralamaya ve aldıkları oya bakmadan bir adayı tercih etme yetkisi bulunuyor.

Züğürt Ağa'nın hikayesi

"Züğürt Ağa" filmi, 1985 yılında çekildi. Senaryosunu Umur Bugay ve Erdoğan Tünaş yazmıştır. Yönetmen koltuğunda ise Nesli Çölgeçen bulunuyor. Filmin başrollerinde ise Kemal Sunal, Şener Şen, İlyas Salman, Pembe Mutlu gibi usta oyuncular yer almıştır.

Film, köyden kasabaya göç eden bir köylü olan Züğürt Ağa'nın, şehir yaşamına uyum sağlamaya çalışırken yaşadığı komik olayları konu alır.

Filmin belleklere kazınan önemli sahnelerinden biri şuydu:  Züğürt Ağa rolündeki Şener Şen, kasaba halkının desteğiyle muhtarlık seçimlerine katılır. Sonuç açıklandındığında büyük şok yaşar. Çünkü sandıktan kendisine sadece bir oy çıkmıştır. Bırakın köylüleri, uzak akrabalarını kendi ailesi bile ona oy vermemiştir. Sandıktan çıkan da sadece kendi oyudur. 

Bu sahne, Züğürt Ağa'nın samimi ve saf karakterini, köylü halkının içtenlikle yardımseverliğini ve kasabanın geleneksel yapısını başarıyla yansıtır. Ayrıca Türk sinemasının toplumsal eleştirilerini mizahi bir dille aktaran filmde bu sahne, seçim sürecindeki çarpıklıkları ve kişisel çıkarların ön planda olduğu bir ortamı hicveder.

Bekir Şahin kimdir?

Bekir Şahin 1 Mart 1960 tarihinde Çorum/Mecitözü'nde doğmuştur. Eğitim hayatını Çorum İmam Hatip Lisesi'nde tamamladıktan sonra, 1986 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur. Askerlik hizmetini Ankara/Etimesgut'da kısa dönem olarak tamamlamıştır.

Meslek hayatına İzmir ve Çorum'da hâkim adayı olarak başlayan Şahin, sırasıyla Batman/Gercüş, Kastamonu/Küre, Aydın/Çine Hâkimliği, Ağrı/Doğubayazıt Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, Adana Hâkimliği ve Adana Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunmuştur.

16 Aralık 2013 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Bekir Şahin, Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından 30 Mayıs 2019 tarihinde Yargıtay Ondördüncü Ceza Dairesi Başkanlığı'na seçilmiştir. Daha sonra, 4 Haziran 2020 tarihinde Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na seçilmiştir.

İngilizce bilen Bekir Şahin, evli ve iki çocuk babasıdır.

 

Bakmadan Geçme