• Haberler
  • Aktüel
  • Yabancı öğrencilere düşmanlık 'Bu ülkeye ihanettir

Yabancı öğrencilere düşmanlık 'Bu ülkeye ihanettir

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Ankara'da gazetecilere yabancı öğrencilerle ilgili geniş kapsamlı bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Yenişafak yazarı Aydın Ünal'ın köşe yazısına göre; Eren'in sunumu, konuyla ilgili daha önce açık kaynaklardan edinilen bilgilerin ötesine geçerek, yeni ve doğru verilere erişmemizi sağladı.

Dünya genelinde eğitim gören uluslararası öğrenci sayısı 7 milyonu aştı. Bu öğrencilerin yarısından fazlası tercihlerini 10 ülkeden yana kullanıyor. ABD, bu tercihlerde ilk sırayı alırken, onu İngiltere, Kanada, Fransa, Avustralya, Almanya ve Türkiye takip ediyor. Türkiye, bu sıralamada yedinci sırada yer alıyor ve Rusya, Çin ve Japonya'nın önünde bulunuyor. Ülkemizde ise 366 bin uluslararası öğrenci bulunmakta olup, toplam üniversite öğrencilerinin sadece %4,8'ini oluşturuyorlar. Bu oran, ABD'de %6, İngiltere'de %23 ve Avustralya'da %32 seviyelerindedir.

Abdullah Eren, uluslararası öğrencilerle ilgili yanlış bir algıyı düzeltiyor: Türkiye'deki yabancı öğrencilerin sadece %5'i Türkiye devlet bursuyla eğitim alıyor, geri kalan %95'i ise kendi imkanlarıyla okuyor.

Bu durumun ekonomik boyutu oldukça etkileyici: Uluslararası öğrencilerin Türkiye ekonomisine katkısı 2011'de 200 milyon dolar iken, 2024'te bu rakam 1,5 milyar dolara ulaştı. Eğitim dışı harcamalar da eklenince, bu katkı 3 milyar dolara çıkıyor. Bir uluslararası öğrenci, Türkiye'ye yıllık ortalama 9 bin dolar bırakıyor. Ancak yabancı öğrencilerin katkısı sadece ekonomik değil; aynı zamanda Türkçe öğreniyorlar, Türk kültürünü tanıyorlar ve mezun olduktan sonra ülkelerine döndüklerinde Türkiye ile olan bağlarını sürdürüyorlar. Türkiye'den mezun olanlar, ülkelerinde önemli pozisyonlara gelerek Türkiye'ye olan dostluğu pekiştiriyorlar. Bir Türk şirketi yurtdışında yatırım yaparken bu öğrencileri istihdam ederek büyük fayda sağlıyor.

Türkiye'nin dünya genelinde 165 ülkede mezun verdiği 150 bin kişi bulunmakta olup, Türkiye devlet bursuyla okuyarak mezun olan kişi sayısı ise 162 ülkede 42 bin kişiye ulaşmış durumda.

YTB, 31 ülkede kurduğu mezun dernekleriyle bu öğrencilerle irtibatı sürdürüyor. Türkiye'nin uluslararası öğrenci pastasından aldığı pay, hatta ilk 10 ülke arasına girmesi, ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerle rekabet etmesi, bazı kesimleri rahatsız ediyor.

Son yıllarda Ümit Özdağ ve Zafer Partisi tarafından yürütülen yabancı düşmanlığı ve yabancı öğrenci düşmanlığının boşuna olmadığı görülüyor. Abdullah Eren'e göre, Türkiye'de eğitim almak için başvuran öğrenci sayısında yaşanan düşüş, ırkçı söylemler ve saldırılar nedeniyle gerçekleşti. Başvuru yapacak öğrencilere yapılan saldırılar ve mesajlar, Ümit Özdağ'ın etkisi altındaki bir grup tarafından organize ediliyor. Bu tür ırkçı saldırı ve söylemlerin, Türkiye'deki öğrencilere zarar verdiği açıkça görülüyor. Öğrencilerin şikayetleri artıyor, kiralık ev bulmak zorlaşıyor.

Sonuç olarak, Türkiye'nin uluslararası öğrencilere olan bu kadar faydasına rağmen, içeride yapılan ırkçı saldırıların ve söylemlerin tesadüf olmadığı, hatta Türkçü, milliyetçi ve hatta ırkçı olduğu görülüyor. Ümit Özdağ ve destekçileri, Türkiye'nin en önemli rekabet alanlarına ve hatta kendi ülkelerine karşı saldırıyorlar. Bu durum, bir ihanet olarak nitelendirilebilir.

Bakmadan Geçme