Türkiye Kamu-Sen: KİT personelinin koruyucu giyim yardımı hakkı ellerinden alınamaz

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, KİT personelinin koruyucu giyim yardımının ellerinden alınmasına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın talimatına tepki gösterdi.

  • 198

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, KİT personelinin koruyucu giyim yardımının ellerinden alınmasına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın talimatına tepki gösterdi.

Kahveci, son 10 yıldır KİT personelinin koruyucu giyim yardımından faydalandığını belirterek yapılan toplu sözleşmelerle bu hakkın genişletilerek korunduğunu vurguladı.

Önder Kahveci ancak 2024 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın talimatıyla bu yardımların durdurulması talebinde bulunulduğunu ifade etti. Kahveci, bu durumun toplu sözleşme özerkliğine aykırı olduğunu ve yaklaşık 275 bin kamu görevlisini mağdur edeceğini belirterek, KİT personelinin kazanılmış haklarının korunması gerektiğini vurguladı.

Kahveci'nin paylaşımı şöyle:

  "10 yıldan beri, KİT personeli koruyucu giyim yardımından faydalanmaktadır. Zaman içerisinde gerçekleştirilen toplu sözleşmeler yoluyla bu yardımın kapsamı ve uygulama alanları genişletilmiş, 2023 yılındaki 7. Dönem Toplu Sözleşme metinleri ile de bu hak korunarak sürdürülmüştür. Ne var ki 2024 yılında kamu görevlileri için yapılacak koruyucu giyim yardımına ilişkin olarak birçok KİT yönetimi ihale sürecini tamamlamışken Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün yazısı ile KİT personeline yönelik nakit, çek, kupon, kart, PTT aracılı kart, fatura karşılığı ve hangi ad altında olursa olsun ayni hariç tüm giyim, giyecek ve koruyucu kıyafet yardımlarının uygulamasının acilen durdurulması ve bu konuda yapılan işlemlerin düzeltilmesi istenmiştir. KİT'lerde görev yapan personelimiz için bir gereklilik olan Giyim Yardımı ödemesinin toplu sözleşme hükümleri çiğnenerek, bir yazı ile iptal edilmesine yönelik bu tür girişimler kabul edilemez. Böyle bir uygulama toplu sözleşmenin özerkliği ilkesine de aykırı bir durumdur. 5 farklı hizmet kolunda yaklaşık 275 bin kamu görevlisinin kazanılmış hakkı olan koruyucu giyim yardımı, hiçbir kesintiye uğratılmadan ve mağduriyet oluşturulmadan mutlak surette ilgili personele verilmeli, kazanılmış bir hakkın çalışanlarımızın ellerinden alınmasına mâni olunmalıdır."
 

 

Bakmadan Geçme