Türkiye'de ne kadar tansiyon hastası var?

Türk Böbrek Vakfınca (TBV), obezite, böbrek hastalıkları ve diyabet başta olmak üzere birçok durumla ilişkili olan hipertansiyonun, hayat tarzı önlemleriyle kontrol altına alınabileceği belirtildi.

Türk Böbrek Vakfı (TBV), 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de yetişkinlerin yaklaşık üçte birinin tansiyon hastası olduğunu belirtti. Bu durum, obezite, böbrek hastalıkları ve diyabet gibi birçok sağlık sorunu ile ilişkilidir. TBV Başkanı Timur Erk, kalbin kanı pompalarken damarda oluşturduğu basıncın normal değerlerin üzerinde olmasının hipertansiyon olarak tanımlandığını ifade etti. Büyük tansiyonun 140 mmHg ve üzeri, küçük tansiyonun 90 mmHg ve üzerinde olması yüksek tansiyon olarak nitelendirilir. Türkiye'de erkeklerde görülme sıklığı %27,5 iken kadınlarda bu oran %36,1 olarak görülmüştür.

Hipertansiyonun Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Baş ağrısı, susuzluk, sık idrara çıkma ihtiyacı, gece idrara daha sık çıkma, zayıflık, yorgunluk, bulanık görme gibi belirtilerle seyreden hipertansiyon, birçok hastada belirti göstermeden de ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, idrar ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanma, yaraların ve enfeksiyonların iyileşmesinin uzun sürmesi de dikkat çeken farklılıklar arasında yer alıyor. Prof. Dr. Aydın Türkmen, 60 yaş üstü kişilerin %60'ından fazlasını etkileyen hipertansiyonun, damar ve diğer uç organ hasarlarına neden olduğunu belirtti. Türkmen, "Genellikle kronik böbrek hastalığı, diyabet ve obeziteyle ilişkili olarak ortaya çıkması, kalp damar hastalıkları riskini de arttırır. Dolayısıyla hipertansiyona yönelik tedavilerin ana hedefi, böbrek ve kalp gibi uç organ hasarlarını sınırlamak, böylece kalp damar hastalıklarının ortaya çıkışını ve buna bağlı ölümleri azaltmaktır." dedi.

Yaşam Tarzı ve Kişisel Tedbirlerin Önemi

Prof. Dr. Türkmen, kan basıncı sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olan hastalarda, yaşam tarzı önlemleri etkisiz ise ilaç tedavisinin başlatılması gerektiğini vurguladı. "Her ne kadar çoğu hasta tarafından sıklıkla kullanılmasa da yaşam tarzını değiştirmek ve kişisel tedbirler almak, tansiyon kontrolünde çok önemli bir rol oynar. Bu önlemler arasında aşırı kilolu veya obez kişiler için kilonun azaltılması, düşük sodyum diyeti, sigaranın bırakılması, alkol ve kafein sınırlamaları ve düzenli fiziksel aktivite yer alıyor." şeklinde konuştu. Dünya çapında eğitim ve teknolojinin bir araya gelmesi sayesinde kan basıncı kontrolünde hastalar lehine önemli ilerlemelerin sağlanabileceğini de belirtti.

Hipertansiyon Çocuklarda da Görülebilir

Türkmen, hipertansiyonun yalnızca yetişkinlerde değil, çocuklarda da her yaşta görülebildiğini belirtti. Obeziteye bağlı olarak daha büyük yaştaki çocuklarda veya ergenlerde de ortaya çıkabilen hipertansiyon, bulantı, kusma, baş dönmesi, burun kanaması, halsizlik, bulanık görme gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Obezitenin son yıllarda tüm ülkeleri tehdit eder hale gelmesi ve Türkiye'nin en obez ülkeler arasında yer alması ile çocuklarda hipertansiyon vakalarında artış görülmektedir.

Sağlıklı Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri

TBV, sağlıklı nesiller yetiştirmeyi ve hayat tarzı değişimleriyle beslenme kaynaklı hastalıkların önüne geçmeyi hedeflemektedir. Erk, öğrencilere ve ailelerine yönelik "Sağlıklı Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri" eğitimleri ile çok sayıda insana ulaşarak bu hedef doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Bakmadan Geçme