Türkiye bir yılda ikinci kez sandık başına gitti

Türkiye, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için sandık başına gitti.

 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri saat 17.00 itibarıyla tamamlandı. Türkiye seçim için sandık başına gitti. Oy sayım işlemlerine başlandı.

Ülke genelinde 61 milyondan fazla seçmen, yaklaşık 207 bin sandıkta oy kullanma hakkına sahip bulunuyor.

Seçimlerde, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği de belirleniyor.

Seçimlerin özel bir detayı ise doğudaki 32 ilde oy verme saatlerinin 16.00'da sona ermesi, diğer illerde ise saat 17.00'de tamamlanmasıydı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, saat 16.00 itibarıyla doğudaki 32 ilde oy verme işleminin sonlandığını ve oy sayımına başlandığını açıkladı. Saat 17.00 itibarıyla da diğer illerdeki oy verme işlemleri tamamlandı.

Siyasi liderler ve adaylar da seçim günü aktif bir şekilde yer aldı. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve diğer pek çok siyasi isim oy kullanarak demokratik sürece katkıda bulundu.

Seçimlerin renkleri de dikkat çekiciydi. Büyükşehir belediye başkanlığı için oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyelikleri için "turuncu", belediye başkanlığı için "mavi", belediye meclisi üyelikleri için ise "sarı" renkteydi.

Öte yandan, hastalığı veya engeli sebebiyle evinde oy kullanamayan seçmenler için 1004 seyyar sandık oluşturuldu. Oy verme işlemleri sonrasında saat 16.00 itibarıyla oy sayımına geçildi.

Seçim günü, vatandaşların oylarını özgürce kullanabilmeleri için belirli yasaklar da getirildi. Alkollü içki satışı ve tüketimi, eğlence yerlerinin faaliyetleri ve belirli silahların taşınması gibi yasaklar uygulandı. Radyo ve televizyon yayınlarında da belirli saatlere kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili bilgi verilmesi yasaklandı.

Erdoğan'dan açıkama: Son oy sayılana kadar sandıkların başından ayrılmayın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oy verme işlemlerinin tamamlanmasıyla sosyal medyadan paylaşımda bulundu. Erdoğan şu mesajları verdi:

"Kıymetli yol ve dava arkadaşlarım… Saat 17.00 itibarıyla tüm yurtta oy verme işlemi sona erdi. Şimdi sandıklara, oylara sahip çıkma vakti. Son oy sayılana ve sonuçlar kesinleşinceye kadar tüm kardeşlerimden görevli oldukları sandıkların başından ayrılmamasını, milletin iradesine sonuna kadar sahip çıkmasını önemle rica ediyorum…"

YSK Başkanı Yener: Münferit olaylar haricinde sorunsuz olarak tamamlandı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, yayın yasağının ne zaman kaldırılacağı sorusuna şu karşılığı verdi:

"Veri girişi devam etmektedir. 

Oy verme işlemi bitti sayım döküm işlemlerine başlandı. 

Kurul birazdan toplanıp konuyu değerlendirecek.

Oy kullanma süreci, bazı münferit olaylar haricinde sorunsuz olarak tamamlanmıştır."

 

Bakmadan Geçme