• Haberler
  • Memur
  • Türkiye 2'ncisi 3 dakikada elendi: Mülakat mülkün temeli

Türkiye 2'ncisi 3 dakikada elendi: Mülakat mülkün temeli

'Adalet mülkün temeli sözü' uygulamada 'Mülakat mülkün temeli'ne dönüştü. Bir adayın Türkiye ikincisi olarak girdiği hakimlik mülakatında 3 dakikada elenmesi, adalet sisteminin mülakat süreçlerindeki adaletsizliği tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

2023 yılındaki 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen milletvekili genel seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vaadiyle gündeme gelen kamu personel alımındaki mülakat sistemi, adalet tartışmalarını bir kez daha alevlendirdi.

Karar gazetesinden Merve Şişman'ın haberine göre, Gökhan Kuşcuoğlu, Hakimlik Sınavı'nda elde ettiği 93 puanla Türkiye 2'ncisi olmasına rağmen, Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen mülakatta 3 dakika içinde elendi. Kuşcuoğlu, yaşadığı şoku ve isyanını, "Hakim olabileceğimi 3 dakikada nasıl ispatlamam gerekiyor?" diyerek dile getirdi.

Türkiye 2'ncisi 3 dakikada elendi: Mülakat mülkün temeli

Adalet Bakanlığı tarafından görevlendirilen heyetin karşısına çıkan 7 kişinin tamamının aynı sürede elenmesi, mülakat sürecinin objektiflikten uzak olduğu eleştirilerini güçlendirdi. Kuşcuoğlu'nun daha önceki sınav deneyimlerinde de benzer adaletsizlikler yaşadığı biliniyor. İdari hakimlik sınavında 88.54 puanla 107'nci, 2022'de 83.80 puanla 165'inci olan Kuşcuoğlu, adalet arayışında olan birçok aday gibi sürecin adil işlemediğini vurguladı.

Mülakat heyetinde Adalet Bakanı Yardımcısı ve diğer önemli isimler bulunmasına rağmen, başarılı sınav performansına rağmen elenmesi, sistemin yetersizliklerini ortaya koydu. Bu durum, nitelikli adayların yeteneklerini kanıtlama sürecinde karşılaştıkları zorlukları gözler önüne seriyor.

Erdoğan'ın seçim öncesi verdiği mülakat sistemiyle ilgili sözlerinin henüz hayata geçirilmemiş olması, kamu alımlarında liyakatın sağlanması gerektiği vurgularını da beraberinde getiriyor. Türkiye Adalet Akademisi ve Hâkimler ve Savcılar Kurulu gibi önemli kurumların temsilcilerinin bulunduğu mülakat heyeti, adayların sınav başarılarının değerlendirilmesinde hâlâ daha adil ve şeffaf bir süreç gerekliliğini ortaya koyuyor.

Gökhan Kuşcuoğlu'nun yaşadığı bu adaletsizlik, sadece bireysel bir haksızlık olarak değil, adaletin toplum nezdinde nasıl algılandığı ve güvenilirliği açısından da önemli bir test olarak karşımıza çıkıyor. Bu olay, kamu görevlisi alımlarında daha şeffaf, objektif ve adil bir sürecin ihtiyacını bir kez daha gözler önüne seriyor.

 

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!