TSK'de 25 yılı dolduran emekli olabilecek

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu'nda yapılan değişiklikle, 25 hizmet yılını tamamlayan askeri personel yaş şartı aranmaksızın emekli aylığı alabilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu'nda yapılan değişiklikle, 25 hizmet yılını tamamlayan askeri personel yaş şartı aranmaksızın emekli aylığı alabilecek. Yeni Şafak gazetesinden Uğur Duyan'ın haberine göre, Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa teklifi, bu hafta Meclis gündemine geliyor. TSK'deki atama ve sınıflar arası geçiş gibi birçok özlük hakkını yeniden düzenleyecek teklife son şekli verildi.

Yaş şartı aranmayacak

Anayasa Mahkemesi'nin daha önce aldığı karara uyum sağlamak amacıyla yapılacak düzenleme kapsamında, 1999 yılı sonrası sigortası başlayan ve 1 Şubat 2018 sonrası kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen ancak yaş şartını sağlayamadığı için emekli aylığı bağlanamayan askeri personel, emekli maaşı alabilecek. Kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilenler, yaş şartı aranmaksızın 25 hizmet yılını tamamlamaları halinde emekli aylığına hak kazanacak.

Yorumcu paşalara düzenleme

Askeri Ceza Kanunu'nda değişiklik yapılarak, televizyonlarda yorumculuk yapan emekli subaylara ilişkin kıstaslar getirilecek. Gelirinin üstünde borçlanmaya düşkün olan ve borçlarını ödememeyi alışkanlık haline getirenlerin sözleşmeleri iptal edilebilecek. Yargı yolu kapalı olan uyarma, kınama ve hizmete kısmi süreli devam disiplin cezaları nedeniyle belli bir disiplin ceza puanına veya sayısına ulaşan askeri personelin TSK ile ilişiği kesilecek.

Tecrübeli ere uzmanlık hakkı

Uzman çavuşluktan astsubaylığa, astsubaylıktan subaylığa geçiş, terfi ve tebligatlarda değişikliğe gidilecek. Harekat veya yurt dışı operasyon görevleri nedeniyle astsubaylığa geçiş sınavlarına katılamayan uzman erbaşlara ilave sınav hakkı tanınacak. TSK personel sisteminin geliştirilmesi sağlanacak ve tecrübe kazanmış personelin çalışmasından faydalanmaya devam edilmesi amacıyla, sözleşmeli erbaş ve erlerin bağlı oldukları kuvvet komutanlıklarında statü geçişi kapsamında uzman erbaşlığa geçişlerinin önü açılacak. Bu kapsamda aranacak genel niteliklerin belirlenmesine yönelik düzenleme yapılacak.

Disiplin cezaları

Disiplin cezaları nedeniyle belli bir ceza puanını aşan personelin TSK ile ilişiği kesilecek. Yargı yolu kapalı olan uyarma, kınama ve hizmete kısmi süreli devam cezaları bu kapsama dahil edilecek.

 

Yorumlar 1
Yahya emadder 23 Mayıs 2024 19:03

25 yılını tamamlayan tüm subay, astsubay ve uzman çavuşlar dahil mi? Bu arada zaten yıpranmaları yokmuydu?????

Bakmadan Geçme