• Haberler
  • Memur
  • TBMM'de gündem öğretmene şiddet ve fahiş fiyat düzenlemesi

TBMM'de gündem öğretmene şiddet ve fahiş fiyat düzenlemesi

Meclis'in bu haftaki gündeminde öne çıkan konular arasında, eğitimcilere yönelik şiddetin önlenmesi ve fahiş fiyatlarla mücadele yer alıyor.

Meclis'in bu haftaki gündeminde öne çıkan konular arasında, eğitimcilere yönelik şiddetin önlenmesi ve fahiş fiyatlarla mücadele yer alıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı taslak metnin AK Parti grubuna sunulması bekleniyor. Taslak, eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında cezaların artırılmasını öngörüyor. Tehdit, hakaret, direnme ve saldırı gibi suçlarda cezaların yüzde 50 artırılması, hapis cezalarının ertelenememesi ve tutuksuz yargılama yolunun kapatılması gibi düzenlemeler öne çıkıyor. Özel okullar ve çalışanları da bu düzenlemeden etkilenecek.

Diğer bir önemli konu ise fahiş fiyatlarla mücadele. Genel Kurul'da Türk Ticaret Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri içeren kanun teklifi görüşülecek. Fahiş fiyat uygulayanlara ve stokçuluk yapanlara yönelik cezalar ağırlaştırılacak. Fahiş fiyat uygulayanlara verilen ceza 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapanlara uygulanan ceza ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarılacak. Bir yılda 3 kez stokçuluk yapan işletmeye 6 güne kadar kepenk kapatma cezası verilebilecek.

Ayrıca Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın kurulmasına ilişkin kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak. Bu vakıf aracılığıyla emekli diplomatların bilgi ve tecrübelerinin gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Ayrıca kripto para düzenlemesi de Meclis'e sunulacak. Bu düzenleme kapsamında kripto varlıkların tanımı yapılacak ve bu varlıkların ihraç, dağıtım ve alım satımını yapanların uyacakları kurallar belirlenecek.

Erdoğan'ın açıklaması 

İstanbul'da eğitimci İbrahim Okutgan silahlı saldırıda hayatını kaybederken tüm Türkiye ayağa kalktı, eğitim sendikaları alanlara inerek eylemler yapmış, öğretmenler derslere girmemişti. Oluşan hassasiyet dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan 11 Mayıs akşamı flaş açıklama gelmişti.

Erdoğan, "Öğretmenlerimize yönelik fiillerde ceza kanunlarında öngörülen cezalar yarı oranında artırılacak. Bu fiilleri işleyenlerin cezasının ertelenmesi engellenecek. Bu fiiller tutuklama sebebi sayılarak tutuksuz yargılamanın önüne geçilecek." açıklamasında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulumuştu:

"Evlatlarımıza kattıkları bilgi ve değerler bütünüyle ülkemizin kalkınma mücadelesinde hayati önemde olan öğretmenlerimizi her türlü olumsuzluktan korumak, onlara mesleklerini icra edecekleri rahat ve güvenli ortamı sunmak asli görevimizdir.

Ulvi bir mesleği icra eden, yetiştirdikleri nesillerle geleceğimizi inşa ve ihya eden öğretmenlerimiz başımızın tacıdır.

Bu anlayışa kararlılıkla sahip çıkan bir hükûmet olarak öğretmenlerimize ve diğer eğitim çalışanlarımıza yönelik şiddete ilişkin kapsamlı bir düzenlemeyi süratle hayata geçireceğiz.

Kanun teklifi olarak Gazi Meclisimize sunacağımız düzenlemeyle,

• Öğretmenlerimize yönelik fiillerde ceza kanunlarında öngörülen cezalar yarı oranında artırılacak.
• Bu fiilleri işleyenlerin cezasının ertelenmesi engellenecek.
• Bu fiiller tutuklama sebebi sayılarak tutuksuz yargılamanın önüne geçilecek.
• Özel kurumlarda çalışan öğretmenlerimiz ve diğer eğitim çalışanlarımız da görevleri sebebiyle kendilerine yönelik işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılacak."

 

Bakmadan Geçme