• Haberler
  • Memur
  • Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği'nde değişiklik

Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği'nde değişiklik

Milli Eğitim Bakanlığı, Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği'nde değişiklik yaparak Resmi Gazete'de yayımladı. Yeni düzenlemelerle, eğitimde fırsat eşitliği sağlanması ve öğrenci taşımacılığının daha güvenli hale getirilmesi hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan "Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenlemeyle, eğitim hakkından mahrum kalma riski taşıyan ilköğretim, ortaöğretim ve özel eğitim kurumlarındaki öğrenciler ile yaygın eğitim hizmetinden yararlanan özel eğitim kursiyerlerinin, resmi okul ve kurumlara taşıma yoluyla eğitime erişimleri için gerekli usul ve esaslar yeniden düzenlendi.

Yönetmelik Kapsamında Kurulan Planlama Komisyonları

Yönetmelikte, öğrenci taşımacılığının düzenlenmesi için milli eğitim müdürlüklerinde planlama komisyonlarının kurulması öngörülüyor. Bu komisyonlar, öğrenci taşınacak yerleşim birimlerini, taşıma hizmetinden faydalanacak öğrencileri, taşıma merkezi okul ve kurumları, okul servis araçlarının sayısını ve güzergahlarını belirlemekle sorumlu olacak. Ayrıca, ücretsiz öğle yemeği hizmeti sunulacak öğrenciler de bu komisyon tarafından belirlenecek. Komisyonlar, milli eğitim müdürlüğünün uygun görüşü ve mahalli mülki idare amirinin onayı ile her yıl ocak ayında oluşturulacak ve bir yıl süre ile çalışacak.

Yatılı Bölge Ortaokulları ve Pansiyonlu Okullara Yerleştirme Kriterleri

Komisyonlar, taşıma merkezi okula uzaklığı 30 kilometreden fazla olan, taşınması ekonomik olmayan, iklim veya ulaşım şartları elverişsiz olan yerleşim birimlerinde ikamet eden ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerini yatılı bölge ortaokulları ve pansiyonlu okullara yerleştirerek taşıma hizmetinden faydalanacakları belirleyecek. Öğrencisi taşınacak yerleşim yerinin taşıma merkezine uzaklığının en az 2 kilometre olması ve 30 kilometreden fazla mesafeden taşıma yapılmaması esas alınacak. Ancak, can güvenliği, iklim koşulları ve coğrafi şartların elverişsiz olması gibi durumlarda 2 kilometreden az mesafeden taşıma yapılması planlama komisyonu kararı ve mülki idare amiri onayı ile mümkün olacak. Ayrıca, taşıma hizmetinin ekonomik olmaması gibi nedenlerle gerçekleştirilememesi durumunda mülki idare amirinin onayı ile farklı eğitime erişim seçenekleri uygulanabilecek.

Yerleşim Birimlerinin Belirlenmesi İçin Kriterler

Öğrencisi taşınacak yerleşim birimlerinin belirlenmesinde toplu taşıma hizmetinin bulunmaması, eğitime erişim ihtiyacı olan öğrencinin sürekli veya geçici ikamet ettiği yerleşim yerinde bu ihtiyacını karşılayacak eğitim kurumu bulunmaması veya bu kurumların kapalı olması şartları aranacak. Öğrencisi taşınacak okulların belirlenmesinde ise öğrenci sayısı yetersizliği nedeniyle okulun kapalı olması, okulun güçlendirmeye alınması, yeniden yapılmak üzere yıkım kararı alınması, doğal afetler sonucu kullanılamaması gibi durumlar dikkate alınacak. Ayrıca, taşıma ve yemek hizmet alımı ihalelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar geliştirilerek bu süreçte öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için gerekli düzenlemeler yapıldı.

Olağanüstü Hallerle İlgili Durumlar

Yeni yönetmelik, olağanüstü durumlarda alınacak tedbirleri belirleyen hükümleri genişleterek doğal afetler sonucu barınma yerleri zarar gören öğrencilerin taşıma uygulaması kapsamına alınmasını sağladı. Yönetmeliğe eklenen hükme göre, yangın, sel, deprem gibi doğal afetler nedeniyle geçici barınma merkezlerine yerleştirilen öğrenciler, öğrenci taşıma uygulaması kapsamına alınabilecek. Ayrıca, güçlendirme veya yeniden yapılma çalışmaları nedeniyle kullanılamayan okullarda eğitim gören öğrenciler de taşıma uygulaması kapsamına dahil edilecek. Taşıma hizmetinin sağlıklı ve güvenli yürütülmesi için öğrenci ve velilere bilgilendirme eğitimi verilecek.

Ücretsiz Öğle Yemeği Uygulaması

Öğrenci taşıma uygulaması kapsamında taşınan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine öğle yemeği verilecek. Özel eğitim öğrenci ve kursiyerler dışındaki bu öğrenciler, taşındıkları okullarda öğle yemeği hizmetinden faydalanacak. Yemekler, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre temin edilecek ve öğretmenevleri, yemek üretimi yapan döner sermayeli okullar ile okul ve pansiyon yemekhaneleri öncelikli olacak. Yemek bedeli, ilgili okul ve kurum hesabına aktarılacak ve yemeklerin besin değerine, sağlığa uygunluğuna ve zamanında öğrenciye ulaştırılmasına özen gösterilecek. Ayrıca, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı verileri dikkate alınarak ihtiyaç sahibi öğrencilere de öğle yemeği hizmeti sunulabilecek.

Bu yönetmelik değişiklikleri, taşıma yoluyla eğitime erişim sağlayan öğrencilerin daha güvenli ve kaliteli eğitim alabilmeleri için önemli düzenlemeler getiriyor. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak adına yapılan bu değişiklikler, öğrencilerin eğitim haklarından mahrum kalmalarının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!